Як корегувати рецептуру страв у дошкільному закладі
Запитання
Відповідь
Набір карток-розкладів утворюють картотеку страв, яку затверджує завідувач (директор) дошкільного закладу.
До карток-розкладів страв жодних змін не вносять, адже в них усталені:
- перелік продуктів
- технологія приготування
- вихід страви
- хімічний склад та енергетична цінність.
За потреби корегують лише рецептуру страви. Для цього застосовний пропорційний перерахунок, коли у підсумку оновлюють:
- вагу продуктів
- вихід страви.
Зазвичай до такого способу вдаються, якщо в дошкільному закладі кількість продуктів харчування більша (менша), ніж необхідно за рецептурою відповідно до картки-розкладу страви.
Справи керівника у жовтні: що проконтролювати
Пропорційний перерахунок ваги продуктів та виходу страв
Випробуймо перерахунок на сирниках, які в меню дитсадка припали на п’ятничну вечерю.
Нехай потрібно приготувати 100 порцій сирників. У холодильнику 9,6 кг кисломолочного сиру. Натомість за рецептурою потрібно менше — 9 кг.
Кисломолочний сир — основний продукт, який використовують для приготування страви, до понеділка зіпсується. За таких обставин рецептуру можна скоригувати збільшенням виходу страви. І для цього є два способи.
Корисні статті
Популярні запитання
- Чи можуть старші братики й сестрички забирати ваших вихованців з дитсадка?
- Чим займається шкільний офіцер поліції
- Яка різниця між сумісництвом, суміщенням та розширенням зони обслуговування
- Як дорослим адаптуватися до першокласника
- Які функції виконує ПМПК задля доступності освіти
- За що платять класному керівникові у школі
- Як працювати з обдарованими учнями
- Як проводити класно-узагальнюючий контроль
- Який тарифний розряд керівника дошкільного закладу у 2017 році
- Як формують читацьку компетентність молодшого школяра
- Що знаємо про перевірку навчальних кабінетів у школі
- Коли в документах указувати ініціали перед прізвищем, а коли — після
- Чи може вчитель піти у відпустку отак посеред навчального року