Який термін споживання хліба у дошкільному навчальному закладі

6005

Запитання

Відповідь

Термін споживання хліба Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою спільним наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227, не визначено. А тому потрібно орієнтуватися на дані, вказані на етикетці чи упаковці хліба.

Продукти харчування та продовольчу сировину у дошкільний заклад доставляють із супровідними документами. Така вимога встановлена пунктом 15 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329.

У відповідних документах і має бути зазначений термін споживання хліба. Його відліковують від моменту випічки, а не доставки.

Зазвичай термін споживання хліба:

  • пшеничного — близько 40 год.
  • житнього — не більше 72 год.

Якщо термін перевищено, то корисний продукт втрачає свою цінність, стаючи джерелом токсинів і хвороботворної цвілі.

Після кількаденного зберігання погіршуються смакові та органолептичні якості хліба:

  • скоринка втрачає блиск
  • м’якушка, набуваючи жорсткості, втрачає пружність, здатність до набухання.

Такі зміни пов’язані з процесами усихання й черствіння.

Усихання зумовлене втратою вологи, а черствіння — фізико-хімічними та колоїдними процесами, що відбуваються в крохмалі та білках хліба і викликають погіршення структурно-механічних властивостей м’якушки хліба під час зберігання.

Такий хліб можна використати, наприклад, для приготування котлет.

Житній і пшеничний хліб зберігають окремо один від одного

У дверцятах шафи для хліба передбачають отвори для вентиляції

Полиці або лотки для зберігання хліба раз на тиждень протирають білою тканиною, змоченою 1% розчином столового оцту

додаток

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Безперервний професійний розвиток медичних сестер закладів дошкільної освіти

Цей матеріал допоможе медичним сестрам дошкільних закладів правильно спланувати та організувати свій професійний розвиток, підготуватися до атестації та виконати всі вимоги Наказу № 650
124

Принципи НАССР для закладів освіти

Щоб запровадити систему управління безпечністю харчування НАССР, в закладі освіти потрібно створити групу, яка у своїй роботі керуватиметься сімома принципами
35307