Відповідь
Плата за харчування дітей: чи знаєте вимоги
Енергетична цінність харчових продуктів залежить від вмісту в них білків, жирів і вуглеводів.
Енергетична цінність (або калорійність харчового продукту) — це кількість енергії, що вивільняється в організмі людини у процесі травлення в основному при окисненні жирів, білків, вуглеводів за умови повного їх засвоєння.
Хімічний склад та енергетичну цінність продукту харчування визначають відповідно до маси нетто на одну дитину певної вікової групи.
У багатьох наукових джерелах кількість білків, жирів, вуглеводів та енергетичну цінність наводять у розрахунку на 100 г харчового продукту або страви.
Державна мова — робоча мова спілкування у закладі освіти. Що потрібно врахувати у роботі — роз‘яснюють експерти.
Розглянемо, як визначити кількість білків, жирів, вуглеводів у харчовому продукті, необхідному для приготування певної страви, а також енергетичну цінність певної кількості харчового продукту на конкретних прикладах.
Приклад визначення енергетичної цінності курки першої категорії
Визначаємо хімічний склад та енергетичну цінність 60 г курки першої категорії.
У 100 г курки першої категорії міститься:
- білків — 18,2 г
- жирів — 18,4 г
- вуглеводів — 0,7 г.
Щоб визначити хімічний склад, слід скласти пропорції і підрахувати вміст білків, жирів та вуглеводів у 60 г курки першої категорії. Отже, кількість:
білків y | жирів z | вуглеводів k |
100 г — 18,2 г, 60 г — y | 100 г — 18,4 г, 60 г — z | 100 г — 0,7 г, 60 г — k |
(60 × 18,2) ÷ 100 = 10,92 г | (60 × 18,4) ÷ 100 = 11,4 г | (60 × 0,7) ÷ 100 = 0,42 г |
Енергетична цінність 100 г курки першої категорії — 241 ккал. Щоб визначити калорійність 60 г курки першої категорії (х), складаємо аналогічну пропорцію:
100 г — 241 ккал
60 г — х.
Тобто х = (60 × 241) ÷ 100 = 144,6 ккал.
Приклад визначення енергетичної цінності борошна
Для приготування однієї порції ватрушки із сиром потрібно 60 г борошна.
Енергоцінність 100 г борошна така:
Найменування продукту | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Енергетична цінність, ккал |
Борошно | 10,6 | 1,3 | 73,2 | 331 |
Відповідно енергетична цінність 60 г борошна становить:
60 × 331 ÷ 100 = 198,60 ккал.
Легко сказати «Адаптація кожної дитини, яка прибуває до дошкільного закладу, відбувається по-різному». А от як вирізняти це «по-різному»?
Фізкультурно-оздоровчу роботу в дошкільних закладах проводять, аби забезпечити рухову активність дітей та сприяти їхньому повноцінному фізичному розвитку. Розглянемо основні завдання
Разом з колегами організуєте безпечний простір на території дитячого садка. Як це зробити і яких травм зможете уникнути, розповідає експерт
Часто люди остерігаються хворих на епілепсію. Практичний психолог, заручившись підтримкою медичної сестри, може пояснити вихователям і батькам вихованців, що дитина з епілепсією не відрізняється від інших дітей. Що потрібно знати про дитину з епілепсією
Сезон гострих респіраторних вірусних захворювань особливо небезпечний для здоров’я дітей. Тож адміністрація дошкільного закладу разом з медичним персоналом має провести відповідні профілактичні та протиепідемічні заходи, щоб запобігти поширенню інфекції