Як визначати хімічний склад та енергетичну цінність продуктів харчування

38157

Запитання

Відповідь

Плата за харчування дітей: чи знаєте вимоги

Енергетична цінність харчових продуктів залежить від вмісту в них білків, жирів і вуглеводів.

Енергетична цінність (або калорійність харчового продукту) — це кількість енергії, що вивільняється в організмі людини у процесі травлення в основному при окисненні жирів, білків, вуглеводів за умови повного їх засвоєння.

Хімічний склад та енергетичну цінність продукту харчування визначають відповідно до маси нетто на одну дитину певної вікової групи.

У багатьох наукових джерелах кількість білків, жирів, вуглеводів та енергетичну цінність наводять у розрахунку на 100 г харчового продукту або страви.

Розглянемо, як визначити кількість білків, жирів, вуглеводів у харчовому продукті, необхідному для приготування певної страви, а також енергетичну цінність певної кількості харчового продукту на конкретних прикладах.

Приклад визначення енергетичної цінності курки першої категорії

Визначаємо хімічний склад та енергетичну цінність 60 г курки першої категорії.

У 100 г курки першої категорії міститься:

  • білків — 18,2 г
  • жирів — 18,4 г
  • вуглеводів — 0,7 г.

Щоб визначити хімічний склад, слід скласти пропорції і підрахувати вміст білків, жирів та вуглеводів у 60 г курки першої категорії. Отже, кількість:

білків
y

жирів
z

вуглеводів
k

100 г — 18,2 г,

60 г — y

100 г — 18,4 г,

60 г — z

100 г — 0,7 г,

60 г — k

(60 × 18,2) ÷ 100 = 10,92 г

(60 × 18,4) ÷ 100 = 11,4 г

(60 × 0,7) ÷ 100 = 0,42 г

Енергетична цінність 100 г курки першої категорії — 241 ккал. Щоб визначити калорійність 60 г курки першої категорії (х), складаємо аналогічну пропорцію:

100 г — 241 ккал

60 г — х.

Тобто х = (60 × 241) ÷ 100 = 144,6 ккал.

Приклад визначення енергетичної цінності борошна

Для приготування однієї порції ватрушки із сиром потрібно 60 г борошна.

Енергоцінність 100 г борошна така:

Найменування продукту

Білки,
г

Жири,
г

Вуглеводи,
г

Енергетична цінність,
ккал

Борошно

10,6

1,3

73,2

331

Відповідно енергетична цінність 60 г борошна становить:

60 × 331 ÷ 100 = 198,60 ккал.

додаток

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Безперервний професійний розвиток медичних сестер закладів дошкільної освіти

Цей матеріал допоможе медичним сестрам дошкільних закладів правильно спланувати та організувати свій професійний розвиток, підготуватися до атестації та виконати всі вимоги Наказу № 650
102

Принципи НАССР для закладів освіти

Щоб запровадити систему управління безпечністю харчування НАССР, в закладі освіти потрібно створити групу, яка у своїй роботі керуватиметься сімома принципами
35256