Як визначати хімічний склад та енергетичну цінність продуктів харчування

36376

Запитання

Відповідь

Плата за харчування дітей: чи знаєте вимоги

Енергетична цінність харчових продуктів залежить від вмісту в них білків, жирів і вуглеводів.

Енергетична цінність (або калорійність харчового продукту) — це кількість енергії, що вивільняється в організмі людини у процесі травлення в основному при окисненні жирів, білків, вуглеводів за умови повного їх засвоєння.

Хімічний склад та енергетичну цінність продукту харчування визначають відповідно до маси нетто на одну дитину певної вікової групи.

У багатьох наукових джерелах кількість білків, жирів, вуглеводів та енергетичну цінність наводять у розрахунку на 100 г харчового продукту або страви.

Розглянемо, як визначити кількість білків, жирів, вуглеводів у харчовому продукті, необхідному для приготування певної страви, а також енергетичну цінність певної кількості харчового продукту на конкретних прикладах.

Приклад визначення енергетичної цінності курки першої категорії

Визначаємо хімічний склад та енергетичну цінність 60 г курки першої категорії.

У 100 г курки першої категорії міститься:

  • білків — 18,2 г
  • жирів — 18,4 г
  • вуглеводів — 0,7 г.

Щоб визначити хімічний склад, слід скласти пропорції і підрахувати вміст білків, жирів та вуглеводів у 60 г курки першої категорії. Отже, кількість:

білків
y

жирів
z

вуглеводів
k

100 г — 18,2 г,

60 г — y

100 г — 18,4 г,

60 г — z

100 г — 0,7 г,

60 г — k

(60 × 18,2) ÷ 100 = 10,92 г

(60 × 18,4) ÷ 100 = 11,4 г

(60 × 0,7) ÷ 100 = 0,42 г

Енергетична цінність 100 г курки першої категорії — 241 ккал. Щоб визначити калорійність 60 г курки першої категорії (х), складаємо аналогічну пропорцію:

100 г — 241 ккал

60 г — х.

Тобто х = (60 × 241) ÷ 100 = 144,6 ккал.

Приклад визначення енергетичної цінності борошна

Для приготування однієї порції ватрушки із сиром потрібно 60 г борошна.

Енергоцінність 100 г борошна така:

Найменування продукту

Білки,
г

Жири,
г

Вуглеводи,
г

Енергетична цінність,
ккал

Борошно

10,6

1,3

73,2

331

Відповідно енергетична цінність 60 г борошна становить:

60 × 331 ÷ 100 = 198,60 ккал.

Вебінар ВМДЗ

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як організувати фізкультурно-оздоровчу роботу в закладі дошкільної освіти

Фізкультурно-оздоровчу роботу в дошкільних закладах проводять, аби забезпечити рухову активність дітей та сприяти їхньому повноцінному фізичному розвитку. Розглянемо основні завдання
32392

Дитина з епілепсією: що треба знати

Часто люди остерігаються хворих на епілепсію. Практичний психолог, заручившись підтримкою медичної сестри, може пояснити вихователям і батькам вихованців, що дитина з епілепсією не відрізняється від інших дітей. Що потрібно знати про дитину з епілепсією
18706

Як організувати профілактику ГРВІ у дитсадку

Сезон гострих респіраторних вірусних захворювань особливо небезпечний для здоров’я дітей. Тож адміністрація дошкільного закладу разом з медичним персоналом має провести відповідні профілактичні та протиепідемічні заходи, щоб запобігти поширенню інфекції
16199