Відповідь
Плата за харчування дітей: чи знаєте вимоги
Енергетична цінність харчових продуктів залежить від вмісту в них білків, жирів і вуглеводів.
Енергетична цінність (або калорійність харчового продукту) — це кількість енергії, що вивільняється в організмі людини у процесі травлення в основному при окисненні жирів, білків, вуглеводів за умови повного їх засвоєння.
Хімічний склад та енергетичну цінність продукту харчування визначають відповідно до маси нетто на одну дитину певної вікової групи.
У багатьох наукових джерелах кількість білків, жирів, вуглеводів та енергетичну цінність наводять у розрахунку на 100 г харчового продукту або страви.
Державна мова — робоча мова спілкування у закладі освіти. Що потрібно врахувати у роботі — роз‘яснюють експерти.
Розглянемо, як визначити кількість білків, жирів, вуглеводів у харчовому продукті, необхідному для приготування певної страви, а також енергетичну цінність певної кількості харчового продукту на конкретних прикладах.
Приклад визначення енергетичної цінності курки першої категорії
Визначаємо хімічний склад та енергетичну цінність 60 г курки першої категорії.
У 100 г курки першої категорії міститься:
- білків — 18,2 г
- жирів — 18,4 г
- вуглеводів — 0,7 г.
Щоб визначити хімічний склад, слід скласти пропорції і підрахувати вміст білків, жирів та вуглеводів у 60 г курки першої категорії. Отже, кількість:
білків y | жирів z | вуглеводів k |
100 г — 18,2 г, 60 г — y | 100 г — 18,4 г, 60 г — z | 100 г — 0,7 г, 60 г — k |
(60 × 18,2) ÷ 100 = 10,92 г | (60 × 18,4) ÷ 100 = 11,4 г | (60 × 0,7) ÷ 100 = 0,42 г |
Енергетична цінність 100 г курки першої категорії — 241 ккал. Щоб визначити калорійність 60 г курки першої категорії (х), складаємо аналогічну пропорцію:
100 г — 241 ккал
60 г — х.
Тобто х = (60 × 241) ÷ 100 = 144,6 ккал.
Приклад визначення енергетичної цінності борошна
Для приготування однієї порції ватрушки із сиром потрібно 60 г борошна.
Енергоцінність 100 г борошна така:
Найменування продукту | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | Енергетична цінність, ккал |
Борошно | 10,6 | 1,3 | 73,2 | 331 |
Відповідно енергетична цінність 60 г борошна становить:
60 × 331 ÷ 100 = 198,60 ккал.
Скористайтеся інтерактивним сервісом, щоб отримати технологічні карти страв для харчування дітей у ЗДО. Рекомендації та кілька технологічних карток скачайте зі статті просто зараз.
Цей матеріал допоможе медичним сестрам дошкільних закладів правильно спланувати та організувати свій професійний розвиток, підготуватися до атестації та виконати всі вимоги Наказу № 650
Щоб запровадити систему управління безпечністю харчування НАССР, в закладі освіти потрібно створити групу, яка у своїй роботі керуватиметься сімома принципами
10 обов'язкових та 6 рекомендованих щеплень для дитини: які норми визначає Національний календар щеплень.
Легко сказати «Адаптація кожної дитини, яка прибуває до дошкільного закладу, відбувається по-різному». А от як вирізняти це «по-різному»?