Щоб послідовно проаналізувати стан організації харчування в дошкільному закладі, виокреміть найважливіші питання у цьому напрямі діяльності.
Виконання норм харчування
Стан здоров’я дітей є показником правильної організації харчування в дошкільному закладі. Адже за оптимального режиму харчування та збалансованості раціону діти:
- нормально ростуть і розвиваються
- стійкіші проти інфекційних та інших захворювань.
Матеріалів для аналізування в дитсадку вдосталь, адже медична сестра протягом року періодично контролює виконання норм харчування:
- раз на десять днів
- щомісяця
- щокварталу.
Отож, під час аналізування використовують журнал обліку виконання норм харчування.
Журнал
обліку виконання норм харчування
№ з/п | Продукт | Норма на 1 дитину | Видано на 1 дитину | |||||||||||||
1, 2… 9, 10 | у середньому | аналіз дефіцит (–) або надлишок (+) | у середньому | аналіз дефіцит (–) або надлишок (+) | ||||||||||||
1. | ||||||||||||||||
2. |
Щоб дізнатися, чи поліпшився стан харчування, чи, навпаки, погіршився, актуальні показники порівнюють із минулорічними.
Окрім того, деколи зіставляють квартальні показники, аби за потреби отримати повнішу картину та визначити причини відхилень.
Аналізуючи виконання норм харчування за рік:
- визначають показники у грамах на одну дитину та у відсотках.
- враховують заміну продуктів за енергоцінністю.
Доступний запис вебінару
Підбиття результатів контролю за рік
Задля аналізування обов’язково керуються висновками контрольних органів, які протягом року проводили відповідні заходи в дошкільному закладі щодо організації харчування.
Також опрацьовують результати внутрішнього контролю, який здійснювали завідувач, медичні працівники, рада з харчування.
Зокрема, протягом року медична сестра контролює різні питання, як-от:
відповідність |
| |||
| ||||
дотримання |
| |||
|
| |||
| ||||
|
| |||
| ||||
|
Для зведення та ґрунтовного опрацювання даних можна створити таблицю.
Приклад оформлення таблиці про результати аналізу внутрішнього контролю організації харчування
Результати внутрішнього контролю за 20__ рік
Питання оперативного контролю | Результати | Примітки | |
---|---|---|---|
Стан матеріально-технічного забезпечення харчоблоку та груп |
| Питання розглянуті на засіданні педагогічної ради (січень) | |
Обсяг фінансових витрат на проведення заходів на поліпшення матеріально-технічного забезпечення |
| ||
Ведення документації з харчування |
| Питання розглянуті на засіданні педагогічної ради (січень) | |
Рівень сформованості культурно-гігієнічних навичок у дітей |
| ||
Рівень укомплектованості кадрами, які забезпечують організацію харчування дітей |
| Питання розглянуті на засіданні педагогічної ради (січень) | |
Забезпеченість продуктами харчування |
| Питання розглянуті на адміністративних нарадах (протягом року) | |
Режим харчування |
| ||
Виконання норм харчування |
| Питання розглянуті на загальних зборах (березень) та виробничій нараді (жовтень) | |
Відповідність об’єму страв, виданих дітям, установленим нормам |
| ||
Видача їжі з харчоблоку на групи, дотримання графіків прийому їжі в різних вікових групах |
| Питання розглянуті на загальних зборах (березень) | |
Санітарний стан харчоблоку |
| ||
Санітарно-гігієнічний режим у коморі |
| ||
Санітарно-гігієнічний режим у групових приміщеннях під час прийому їжі |
| ||
Використання обладнання, посуду та інвентарю за призначенням |
| ||
Термін придатності та умови зберігання продуктів харчування і продовольчої сировини |
|