Норми харчування та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку затв. постановою КМУ від 24.03.2021 № 305.
Аналіз норм харчування: нащозвернути увагу
Порядок:
- регулює організацію харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування
- наводить енергетичну цінність раціону, структури харчування до норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії.
→ Рекомендації щодо здійснення закупівель у сфері організації харчування
Завдяки новим нормам очікується досягти зниження споживання:
- цукру — до 25 г на добу;
- солі — на рівні менше 5 г на добу;
- насичених жирів — до 10% добового раціону.
Режим харчування в ЗДО
Енергетична й поживна цінність їжі у закладах дошкільної освіти повинна відповідати загальним віковим потребам дітей згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії.
Організація харчування у ЗДО здійснюється з дотриманням:
- норм харчування;
- вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.
Режим харчування дітей може бути:
| |
| |
| |
| |
|
Страви у примірному 4-тижневому сезонному меню почергово змінюють з огляду на норми споживання основних груп харчових продуктів на:
- сніданок/вечерю, обід;
- перекуси (другий сніданок/підвечірок).
Норми харчування дітей за 5-денного перебування в ЗДО
Норми споживання основних груп харчових продуктів розраховані на 5-денне перебування дітей у ЗДО.
Таблиці норм містять інформацію про групу харчових продуктів, їх характеристику, частоту включення до складу сніданку, другого сніданку, обіду, підвечірку або вечері, кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень та масу нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв і виробів чи маси нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи.
Вісім змін у нормах та порядку організації харчування в закладі освіти
Норми споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування
Характеристика | Частота включення до складу сніданку, обіду або вечері | Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень | Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи | ||
від 1 до 4 років | від 4 до 6 (7) років | ||||
Овочі | різноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашені | щодня на сніданок, обід та вечерю разом із зеленню квашені овочі можуть пропонуватися дітям, віком від 4 років не частіше ніж тричі на тиждень (по одному разу на сніданок, обід та вечерю) | 15 порцій | 60 г | 80 г |
Фрукти та ягоди | різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені | щодня на сніданок або вечерю, а також на обід | 10 порцій | 60 г | 80 г |
Соки | фруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 г натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мл готового продукту | двічі на тиждень під час сніданку або вечері | 2 порції | 120 мл | 180 мл |
Фрукти та ягоди сушені | різноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачів | тричі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | 3 порції | 20 г | 25 г |
Злакові та бобові | перевага надається злаковим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравах | щодня у чергуванні із стравами з картоплі під час сніданку, обіду та вечері бобові пропонуються принаймні тричі на тиждень | 15 порцій | 80 г готової страви (каші або бобових, або макаронів) | 100 г готової страви (каші або бобових, або макаронів) |
Картопля | відварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравах | під час сніданку, обіду або вечері з таким чергуванням: одна страва з картоплі на 4-5 страв зі злакових/бобових | 4 порції | 80 г | 100 г |
Хліб | цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 г на 100 г хліба | щодня під час сніданку або вечері та під час обіду | 10 порцій | 30 г | |
Риба | різні сорти морської риби, вага порції — розморожена риба потрошена без голови (тушка) або розроблена на філе із шкірою і реберними кістками, або розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кісток | двічі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | 2 порції | 40 г | 60 г |
Птиця | охолоджена/заморожена, крім водоплавної, вага порції без шкіри та кісток | 6 разів/тиждень під час сніданку, обіду або вечері | по 2 порції на сніданок, обід та вечерю | 45 г | 60 г |
Свинина, телятина, яловичина | охолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 г жиру на 100 г м’яса) частини тушки, вага порції без кістки | двічі на тиждень під час обіду | 2 порції | 45 г | 60 г |
Яйця | варені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовності | двічі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | 2 порції | 1 шт. | |
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини | з кількістю цукрів не більше 10 г на 100 г, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D | щодня по одній порції під час сніданку та вечері двічі на тиждень під час обіду | 10 порцій дві порції | 150 мл молока або рослинних напоїв або 100 мл йогурту або кефіру, або 100 г сиру кисломолочного, або 10 г сиру твердого, або 15 г сметани 10 г сиру твердого або 15 г сметани | 200 мл молока або рослинних напоїв або 125 мл йогурту або кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани 15 г сиру твердого або 25 г сметани |
Насичені жири тваринного походження | масло вершкове, що містить не менше ніж 72% жиру | щодня під час сніданку, обіду та вечері | 15 порцій | 1,5 г | |
Рослинні жири | рафінована олія, що містить більше 50% мононенасичених жирів і менше ніж 40% поліненасичених жирів | щодня під час сніданку, обіду та вечері | 15 порцій | 3,5 мл | |
Сіль | кількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сіль | щодня під час сніданку, обіду та вечері | 15 порцій | 0,7 г | 1 г |
Цукор | обмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоїв | щодня під час сніданку, обіду та вечері | по 5 порцій на сніданок, обід та вечерю | до 3-річного віку додавання цукру не дозволяється від 3 до 4 років 7,5 г на сніданок, 10 г на обід та 7,5 г на вечерю | 7,5 г на сніданок, 10 г на обід та 7,5 г на вечерю |
Какао | без додавання цукрів та підсолоджувачів | двічі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | дві порції | 5 г | 6 г |
Чай | без вмісту кофеїну, без додавання цукрів та підсолоджувачів | двічі на тиждень під час сніданку, обіду або вечері | дві порції | 0,2 г | 0,3 г |
Норми харчування дітей у складі другого сніданку та підвечірку
До цієї таблиці норм споживання основних груп харчових продуктів додано дві примітки:
- Протягом дня повинна бути комбінація груп харчових продуктів з їх щоденною ротацією, наприклад, у разі п’ятиразового харчування:
- перший день — на другий сніданок борошняні кулінарні вироби та овочі, на підвечірок молоко та молочні продукти з фруктами і ягодами;
- другий день — на другий сніданок овочі та фрукти і ягоди, на підвечірок борошняні кулінарні вироби з молоком та молочними продуктами.
- У разі чотириразового режиму харчування (з другим сніданком або підвечірком) повинна здійснюватися комбінація груп харчових продуктів, наприклад:
- перший день — овочі та борошняні кулінарні вироби;
- другий день — фрукти і ягоди з молоком та молочними продуктами;
- третій день — фрукти і ягоди та овочі;
- четвертий день — борошняні кулінарні вироби з молоком та молочними продуктами;
- п’ятий день — овочі і молоко та молочні продукти.
Норми споживання основних груп харчових продуктів у складі другого сніданку та підвечірку у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування
Характеристика | Частота включення до складу другого сніданку або підвечірку | Кількість порцій для відповідної вікової групи на тиждень | Маса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи | ||
від 1 до 4 років | від 4 до 6 (7) років | ||||
Овочі | різноманітні, сезонні, свіжі або заморожені, крім картоплі | 1 порція під час другого сніданку або підвечірку | 5 порцій | 60 г | 80 г |
Фрукти і ягоди | різноманітні, сезонні, свіжі, сушені або заморожені | 5 порцій свіжих або заморожених овочів під час другого сніданку або підвечірку 2 порції сушених фруктів або ягід під час другого сніданку або підвечірку | 7 порцій | 60 г | 80 г |
Борошняні кулінарні вироби | з вмістом солі до 0,3 г на 100 г готового виробу, повинен містити не більше 5 г цукру, доданого під час приготування виробу, та не більше 10 г жиру на 100 г готового виробу | одна порція під час другого сніданку або підвечірку | 5 порцій | 30 г готового виробу | 50 г готового виробу |
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовини | із вмістом цукрів не більше 10 г на 100 г, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін D | одна порція під час другого сніданку або підвечірку | 5 порцій | 150 мл молока або рослинних напоїв або 100 мл йогурту, або 50 г сиру кисломолочного | 200 мл молока або рослинних напоїв або 125 мл йогурту, або 70 г сиру кисломолочного |