Керівник |
Затверджує | | |
| |
| |
| - графік видачі їжі з харчоблоку на групи
|
| - денне меню, у якому зазначають вихід кожної страви
|
| |
| - склад ради з харчування (якщо таку створено)
|
| |
Підписує | | - меню-розкладки, які складають медичний працівник, комірник, кухар відповідно до картотеки страв
|
| |
| - претензійні листи, які складають при невиконанні заявок на продукти харчування та продовольчу сировину або при надходженні продуктів низької якості
|
Завіряє підписом і печаткою | | - попередньо пронумеровані та прошиті:
– Журнал бракеражу готової продукції – Журнал бракеражу сирих продуктів – Журнал обліку виконання норм харчування – Зошит обліку відходів – Журнал здоров’я працівників харчоблоку – Книгу складського обліку – Журнал антропометрії |
Призначає | | – організацію харчування дітей у ДНЗ – зняття проб |
Складає чи бере участь у складанні | | |
| - графіків і маршрутів постачання та обсягів завозу продуктів харчування і продовольчої сировини (разом з постачальниками)
|
Організовує | | - обговорення питань організації харчування дітей у ДНЗ на загальних зборах (конференціях) колективу, засіданнях ради закладу тощо
|
Аналізує чи бере участь в аналізуванні | | - виконання норм харчування дітей за місяць, квартал, рік
|
| - дотримання працівниками санітарно-гігієнічних вимог
|
| - якості організації харчування дітей
|
Медичний працівник |
Складає | | |
| |
Подає | | - меню-розкладки на підпис керівникові закладу
|
Дозволяє видачу готових страв | | |
Підписує | | - графік видачі їжі, який розміщують поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку
|
| - денне меню із зазначенням виходу кожної страви
|
Оформлює | | - таблиці, у яких зазначає об’єм порції, що мають отримати діти кожної вікової групи
- вивішує ці таблиці:
– перед харчоблоком – у групах |
Проводить | | - аналіз якості харчування, а за необхідності — його корекцію, на основі даних Журналу обліку виконання норм харчування кожні десять днів
|
| - розрахунок основних інгредієнтів їжі (білків, жирів і вуглеводів) у раціонах харчування дітей відповідно до таблиці хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування для подальшої корекції харчування (при недотриманні норм харчування до кінця місяця)
|
| - аналіз фізичного розвитку дітей з використанням стандартних таблиць для дітей віком
– до 3 років — раз на місяць – від 3 до 6 (7) років — раз на квартал. - ураховує абсолютні показники приросту маси тіла за певні проміжки часу — за місяць чи за квартал. Дані заносить у Журнал антропометрії
- стежить за динамікою фізичного розвитку дітей груп ризику (діти диспансерної групи, діти з надлишком або з дефіцитом маси тіла)
- у період оздоровлення антропометричні вимірювання дітей проводить щомісяця
|
| - заняття з гігієни харчування й основ дитячого дієтичного харчування
- санітарно-освітню роботу з працівниками та батьками дітей
- надає батькам рекомендації з харчування дітей удома, дотримання режиму харчування у вихідні і святкові дні
- роз’яснює батькам правила застосування мінеральних вод, відварів лікувальних трав, вітамінів тощо
|
Веде документацію з харчування |
Бере участь | | - у роботі комісії з бракеражу продуктів харчування і продовольчої сировини
- у складанні актів бракеражу продуктів харчування і продовольчої сировини при встановленні їх недоброякісності, виявленні продуктів з великим (понад стандартний) відсотком відходів
|
Контролює | | - безпечність та якість продуктів харчування і продовольчої сировини, які надходять до дошкільного закладу; вносить відповідні записи в Журнал бракеражу сирої продукції
|
| - наявність відібраних добових проб кожної страви раціону
|
| |
| - дотримання технології приготування страв
|
| - температурний режим у холодильному обладнанні
|
| - санітарний стан харчоблоку
|
| - дотримання правил особистої гігієни персоналом
|
| |
| |
Комірник (завгосп) |
Веде облік | | - продуктів харчування та продовольчої сировини у Книзі складського обліку із зазначенням дати їх надходження, номера накладної, постачальника, обсягу поставки, дати та обсягу щоденної реалізації
|
Бере участь | | – меню – актів бракеражу продуктів харчування і продовольчої сировини при встановленні їх недоброякісності чи при виявленні продуктів з великим (понад стандартний) відсотком відходів |
Приймає | | – припиняє приймання продуктів харчування та продовольчої сировини при виявленні нестачі або надлишку одного з видів продуктів – залучає до подальшого приймання продуктів працівника бухгалтерії (якщо він є у штаті дошкільного закладу), представника постачальника, а також представника органу громадського самоврядування |
Несе повну матеріальну відповідальність | | - за приймання, зберігання та видачу продуктів харчування і тари
|
| - дотримання умов зберігання і термінів реалізації продуктів харчування та продовольчої сировини
|
Відповідає | | - за якість та асортимент продуктів харчування і продовольчої сировини, які прийнято до дошкільного закладу
|
| - за дотримання вимог санітарного законодавства при їх зберіганні
|
Контролює | | - умови доставки продуктів харчування та продовольчої сировини до дошкільного навчального закладу
|
| - наявність у холодильному обладнанні термометрів та температурний режим
|
Кухар |
Бере участь | | |
| - у складанні акта, якщо до дошкільного закладу прийшло 4 і більше дітей понад кількість дітей, на яких було розраховано меню
- якщо ж, навпаки, до дошкільного закладу прийшло менше дітей — на 4 і більше, то повертає до комори продукти довгострокового зберігання (цукор, олія, цукерки, печиво тощо), які були виписані на обід, підвечірок і вечерю, а продукти з обмеженим строком придатності до споживання (м’ясо, молоко, риба, сметана, масло вершкове тощо) розподіляє на присутніх у закладі дітей
|
| - у прийманні продуктів харчування та продовольчої сировини
|
Проводить | | - контрольну зачистку свіжих овочів після їх завезення у дошкільний заклад для встановлення фактичної кількості відходів
- установлює фактичну кількість відходів зважуванням продукту до і після його холодної обробки
|
| - контрольну кулінарну обробку у разі надходження продуктів харчування, продовольчої сировини, у яких питома вага відходів перевищує стандартну, та встановлює фактичну кількість відходів
- зазначає у Зошиті обліку відходів фактичну кількість відходів (у відсотках), якщо питома вага неїстівної частини харчових продуктів перевищує стандартні відходи
|
| | - щоденну добову пробу страв з казана у присутності медичного працівника або, у разі його відсутності, особи, відповідальної за організацію харчування дітей (визначеної наказом керівника дошкільного навчального закладу)
|
Відповідає | | - за зберігання та використання денного запасу продуктів
|
| - повноту закладки продуктів і вихід страв
|
| - якість і своєчасне приготування їжі
|
| - дотримання технології приготування страв
|
| - дотримання правил особистої гігієни
|
| - санітарний стан приміщень харчоблоку
|
Особисто розписується | | |
Несе повну матеріальну відповідальність | | - за продукти харчування, що знаходяться на харчоблоці
|
Контролює | | - температурний режим у холодильному обладнанні
|
|
Приділяє увагу | | - вихованню культурно-гігієнічних навичок у дітей під час уживання ними їжі
|
Закріплює | | - за кожною дитиною постійне місце за столом
- при цьому розмір стола та стільця підбирає відповідно до зросту дитини
|
Навчає дітей | | – серветкою — з дворічного віку – виделкою — з четвертого року життя – негострим ножем — з п’ятого року життя |
| |
| - сидіти за столом правильно
|
| - чергувати у групі під час приймання їжі з використанням санітарного одягу — фартушків, косинок або ковпаків, сервірувати столи і збирати використаний посуд (з чотирирічного віку)
|
Дотримується | | - принципів наступності, єдності вимог у дошкільному закладі і в родині під час організації харчування
- включає у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків питання раціонального харчування дітей, висвітлює ці питання в інформаційних куточках
|
Стежить, аби | | - для частування дітей у дні народження, інші свята використовували лише приготовлені у дошкільному закладі пироги, пиріжки або принесені батьками фрукти, ягоди, цукерки, печиво (промислового виробництва)
|
| - у дошкільний заклад не приносили кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, зокрема солодкі газовані тощо
|
| - перед кожним прийманням їжі стіл сервірували згідно з меню
|
| - діти не сідали за столи до закінчення сервірування
|
| - після вживання першої страви дітям одразу подавали другу страву
|
| - на тарілках не залишалася велика кількість залишків їжі (понад 15% від об’єму порції)
Якщо дитина не з’їдає порцію, це може свідчити про погане самопочуття дитини, низьку смакову якість страви, нераціонально складене меню, помилки у режимі харчування (скорочені інтервали між прийомами їжі) тощо |
|
Забезпечує | | - оптимальний питний режим дітей, ураховуючи їхні індивідуальні потреби
- дає дітям кип’ячену воду після охолодження до кімнатної температури
- зберігає кип’ячену воду в добре вимитому посуді і міняє її не рідше ніж раз на добу
|
Отримує готові страви | | - з харчоблоку у чистому санітарному одязі (халат, фартух, хустка), чистими руками відповідно до графіка видачі готових страв
- доставляє їжу в групи лише у промаркованих, закритих кришками відрах і каструлях
|
Сервірує | | - столи перед кожним прийманням їжі дітьми згідно з меню
|
Дає дітям страви | | - у тому вигляді, в якому їх зручно вживати (мандарин, апельсин надрізає; масло дітям молодшого віку намазує на хліб тощо)
- подає дітям другу страву одразу після вживання ними першої страви
|
Стежить, аби | | - діти не сідали за столи до закінчення сервірування
|
| - діти сідали за стіл охайними, з чистими руками, сиділи за столом правильно і користуватися столовими приборами
|
| - для частування дітей у дні народження, інші свята використовували лише приготовлені у дошкільному закладі пиріг, пиріжки або принесені батьками фрукти, ягоди, цукерки, печиво (промислового виробництва)
|
| - у дошкільний заклад не приносили кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, зокрема солодкі газовані тощо
|
| - діти не залишали велику кількість залишків їжі на тарілках (понад 15% від об’єму порції)
|
Навчає дітей з 4-річного віку | | - чергувати у групі під час приймання їжі з використанням санітарного одягу — фартушків, косинок або ковпаків
|
| |
| - збирати використаний посуд
|
Замочує, миє та просушує посуд | | |
Кип’ятить посуд | | - у період карантину за епідемічними показаннями після закипання:
– 25 хв/ при гострих кишкових інфекціях – 45 хв. — при вірусному гепатиті Замість кип’ятіння можна знезаражувати митий посуд у духовій шафі |
Збирає | | - недоїдки після харчування дітей у групі в спеціально марковані ємкості, які наповнює не більше ніж на 2/3 об’єму та промиває їх після спорожнення 2%-вим розчином кальцинованої соди, ополіскує гарячою водою і висушує
|