Як написати якісний фандрейзинговий план
У примірному двотижневому меню розподіляють перспективно страви, які споживатимуть діти протягом десяти днів перебування в дошкільному навчальному закладі.
Завдяки примірному двотижневому меню забезпечують:
- різноманітність страв у дитячому харчуванні
- правильний розподіл продуктів протягом десяти днів.
Складаючи таке перспективне меню, враховують сезонність.
Отож примірне двотижневе меню зазвичай складають одним зі способів:
- на два сезони — зимово-весняний і літньо-осінній
- на кожну пору року окремо.
Державна мова — робоча мова спілкування у закладі освіти. Що потрібно врахувати у роботі — роз‘яснюють експерти.
У кожному ДНЗ складають таке меню відповідно до п. 1.12 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН України та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227.
Примірне двотижневе меню:
- затверджує наказом керівник дошкільного закладу
- погоджують з органом Держпродспоживслужби.
Саме завідувач (директор) ДНЗ визначає, як часто складатимуть примірне меню — щосезону чи кожного півріччя.
Під час розроблення меню керуються картотекою стрів і такими вихідними показниками, як:
- норми харчування дітей
- розподіл продуктового набору за основними групами та видами продуктів (додаток 1 до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах)
- відповідністю кожного прийому їжі вимогам щодо калорійності:
| 25% | від добової норми споживання калорій |
| 35% | |
| 20% | |
|
Корисна стаття
Поради з укладання примірного двотижневого меню для ДНЗ
У меню викладають чергування страв у такому порядку, щоб:
- виключити дублювання будь-якої страви протягом одного-двох тижнів
- правильно поєднувати продукти у стравах і страви в меню.
Страви, які вживають не щодня
Складаючи примірне двотижневе меню, зауважуйте на стравах з інгредієнтів, які в дошкільному закладі вживають не щодня, як-от:
- рибу
- кисломолочний сир.
Чи можливе поєднання в меню
До початку роботи над проектом меню:
- вирахуйте норму таких продуктів на два тижні (кількість робочих днів помножити на норму вживання продукту на добу)
- проаналізуйте, які страви з подібних інгредієнтів можна запланувати в примірному двотижневому меню та скільки разів на тиждень.
Планування страв
У примірному двотижневому меню рекомендовано дотримувати такої послідовності планування страв:
- перше блюдо — одразу на 10 діб
- більшість страв планують на тиждень:
| 4–5 разів | ліпше планувати на обід |
| двічі-тричі | ліпше планувати на сніданок або вечерю |
| ||
|
| |
| 4–6 разів | |
| 5–8 разів | ліпше планувати на обід та до м’ясних і рибних страв |
| 1–2рази |
|
| 3–4 рази | |
| 6–7 разів |
- гарніри до м’ясних та рибних страв — круп’яні, овочеві або гарніри з макаронних виробів — у меню передбачають кожного дня
- напої — чай, кавові напої, какао, молоко, кисломолочні напої, соки, компоти та киселі — до кожного прийому їжі так, щоб протягом дня не повторювалися.
Уникайте одноманітності харчування.
Чи правильно складене примірне двотижневе меню, перевіряють підрахунками кількості важливих продуктів, які заплановані для споживання кожною дитиною протягом десяти днів відповідно до:
- примірного двотижневого меню
- картотеки страв.
Слід пам’ятати, що картки-розклади повинні враховувати зміну у складі доступних для споживання сезонних овочів. Після обчислення, скільки вихованець ДНЗ отримає продукту протягом десяти днів, одержані числа порівнюють із рекомендаціями щодо норм споживання цих продуктів.
За перевиконання або недовиконання споживання одного чи кількох продуктів обов’язково вностять корективи до:
- меню
- картотеки страв.
За матеріалами журналу «Медична сестра дошкільного закладу»