Як вести Журнал бракеражу готової продукції в дошкільному закладі

19161

Запитання

Журнал бракеражу готової продукції у дошкільному навчальному закладі ведуть обов’язково. Є його затверджена форма. Розглянемо, як його вести правильно

Відповідь

Обов’язковість ведення Журналу бракеражу готової продукції визначено пунктом 1.23 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою наказом МОН України та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227.

Форма цього журналу наведена в додатку 8 до Інструкції.

Оскільки це один з елементів внутрішнього контролю в ДНЗ, журнал:

  • пронумеровують
  • прошнуровують
  • завіряють підписом керівника і печаткою закладу.

До журналу щодня вносять дані. Оскільки меню-розклад складають з учора на завтра, то частину граф заповнюють у день складання меню-розкладу. В інших графах фіксують результати зняття проб.

Зразок Журналу бракеражу готової продукції

Графи 2 та 3 Журналу

Так, у графи «Назва страв за прийомами їжі, з них дієтичних страв» та «Вихід страви» ⇒ «Теоретичний  (за меню-розкладом)» записують повні назви страв та їх теоретичний вихід за кожною віковою групою дітей:

  • до трьох років
  • від трьох до шести (семи) років.

Графа 5 Журналу

У графі «Підпис медичного працівника про доброякісність та дозвіл до видачі кожної страви окремо» записують результати вивчення страви, оцінюючи її:

  • зовнішній вигляд
  • запах
  • смак
  • консистенцію
  • жорсткість
  • соковитість тощо.

Їжу дітям видають лише, якщо на те у Журналі є підпис особи, відповідальної за зняття проби готових страв.

Графа 4 Журналу

У графі «Вихід страви» ⇒ «Фактичний» відповідальні особи після проведення відповідних розрахунків записують фактичний вихід страв. Їх об’єм може співпадати з об’ємом, передбаченим меню-розкладом. Це залежить від кількості дітей, які були присутні у дошкільному навчальному закладі напередодні і у день внесення запису.

Наприклад

Якщо вчора у дошкільному закладі були присутні 182 дитини, а сьогодні — 173, то фактичний вихід страви буде більшим за теоретичний (за меню-розкладом), оскільки до закладу прийшло дітей на 9 менше, а отже й об’єм порції відповідно на одну дитину збільшиться

Орієнтовний об’єм порції супу на одну дитину може бути таким:

  • за меню-розкладом — 150/200
  • фактичний вихід — 154/207

Якщо вчора у дошкільному закладі були присутні 159 дітей, а сьогодні — 162, то фактичний вихід страви буде меншим за теоретичний (за меню-розкладом), оскільки до закладу прийшло на 3 дитини більше, а отже й об’єм порції на одну дитину відповідно зменшиться

Після того, як Журнал бракеражу готової продукції закінчився, його зберігають в архіві дошкільного навчального закладу ще протягом двох років.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Прохолодна робота дошкільного закладу в літню спеку

Синоптики прогнозують спекотне й посушливе літо. Найвищою температура повітря буває в липні та на початку серпня. Як організувати провітрювання приміщень, аби запобігти негативному впливу спеки на дитячий організм
8746

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5017