Які правила миття кухонного посуду в дошкільному закладі

81715
Автор
головний редактор журналу «Медична сестра дитячого закладу» Цифрового видавництва Експертус, Київ

Запитання

У яких приміщеннях дошкільного закладу вивішувати інструкції щодо миття посуду? Що зазначати у правилах миття посуду?

Відповідь

Вимогу про наявність у ЗДО інструкцій щодо миття посуду та правила миття кухонного і столового посуду визначає Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджена спільним наказом МОН та МОЗ від 17.04.2006  298/227.

Що мають знати працівники харчоблоку з питань гігієни

Інструкції щодо правил миття кухонного посуду вивішують:

  • на харчоблоці;
  • у їдальні;
  • у буфетних приміщень груп.

Порядок миття столового посуду

Ось порядок підготовки до миття та миття і зберігання столового посуду.

    1. Очистити посуд від залишків їжі.
    2. Замочити у воді за температури +50…+60 °С з мийним засобом у 1-му відділенні мийної ванни.
    3. Ополоснути гарячою проточною водою у 2-му відділенні мийної ванни в такій послідовності:
      • чашки;
      • тарілки;
      • столові прибори (ложки, виделки, інші столові прибори мити з мийними засобами та ополіскувати під гарячою проточною водою не нижче +65 °C).
    4. Просушити посуд на ґратчастих полицях, ставлячи на ребро. Витирати посуд заборонено.
    5. Залишити на зберігання: 
      • у закритих шафах — чашки і тарілки;
      • в ємкостях — столові прибори (ручками догори).

10 правил миття посуду в ДНЗ

Ілюстрована пам’ятка

10 правил миття посуду

10 правил миття посуду в ДНЗ

👀 СКАЧАТИ 10 ПРАВИЛ

Також щодня необхідно мити:

    • ємкості для столових приборів;
    • розноси для зберігання чистих чашок.

Порядок миття кухонного посуду

Порядок миття кухонного посуду такий самий, як і столового.

  1. Очистити після використання.
  2. Вимити водою за температури +50 °С з мийним засобом.
  3. Ополоснути гарячою водою за температури +65 °С.
  4. Просушити на гратчастих полицях. Металевий інвентар прожарити в духовій шафі.

Столи, ванни для миття кухонного посуду після закінчення роботи миють мийними засобами.

Мочалки, щітки, йоржики після миття посуду, кухонного інвентарю та столів промивають, перуть з мийним засобом, прополіскують і висушують, а зношені своєчасно замінюють на нові.

Як правильно мити кухонний і столовий посуд на харчоблоці

Правила миття посуду під час карантину

У період карантину за епідемічними показаннями посуд після миття дезінфікують кип'ятінням.

Причина карантину

Тривалість кип’ятіння після закипання води

Гострі кишкові інфекції

25 хв

Вірусний гепатит

45 хв

Замість кип'ятіння митий посуд можна знезаразити в духовій шафі.

 ПРАВИЛА миття посуду ПІД ЧАС КАРАНТИНУ  Які правила миття кухонного посуду в дошкільному закладі

Висновок

Під час складання інструкцій щодо миття посуду в ЗДО враховуйте вимоги нормативних документів, зокрема Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах. Пам’ятайте про особливості миття та зберігання різних видів посуду.

додаток

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Принципи НАССР для закладів освіти

Щоб запровадити систему управління безпечністю харчування НАССР, в закладі освіти потрібно створити групу, яка у своїй роботі керуватиметься сімома принципами
35372

Харчування дітей в літній період

Організація харчування дітей в оздоровчий період — на що звернути увагу. Скачайте корисні інфографіки для стендів у дитячому садку або роздаткових матеріалів для батьків
15668