Які правила миття кухонного посуду в дошкільному закладі
Запитання
У яких приміщеннях дошкільного закладу вивішувати інструкції щодо миття посуду? Що зазначати у правилах миття посуду?
Відповідь
Вимогу про наявність у ЗДО інструкцій щодо миття посуду та правила миття кухонного і столового посуду визначає Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджена спільним наказом МОН та МОЗ від 17.04.2006 № 298/227.
Що мають знати працівники харчоблоку з питань гігієни
Інструкції щодо правил миття кухонного посуду вивішують:
- на харчоблоці;
- у їдальні;
- у буфетних приміщень груп.
Порядок миття столового посуду
Ось порядок підготовки до миття та миття і зберігання столового посуду.
- Очистити посуд від залишків їжі.
- Замочити у воді за температури +50…+60 °С з мийним засобом у 1-му відділенні мийної ванни.
- Ополоснути гарячою проточною водою у 2-му відділенні мийної ванни в такій послідовності:
- чашки;
- тарілки;
- столові прибори (ложки, виделки, інші столові прибори мити з мийними засобами та ополіскувати під гарячою проточною водою не нижче +65 °C).
- Просушити посуд на ґратчастих полицях, ставлячи на ребро. Витирати посуд заборонено.
- Залишити на зберігання:
- у закритих шафах — чашки і тарілки;
- в ємкостях — столові прибори (ручками догори).
10 правил миття посуду в ДНЗ
Також щодня необхідно мити:
- ємкості для столових приборів;
- розноси для зберігання чистих чашок.
Порядок миття кухонного посуду
Порядок миття кухонного посуду такий самий, як і столового.
- Очистити після використання.
- Вимити водою за температури +50 °С з мийним засобом.
- Ополоснути гарячою водою за температури +65 °С.
- Просушити на гратчастих полицях. Металевий інвентар прожарити в духовій шафі.
Столи, ванни для миття кухонного посуду після закінчення роботи миють мийними засобами.
Мочалки, щітки, йоржики після миття посуду, кухонного інвентарю та столів промивають, перуть з мийним засобом, прополіскують і висушують, а зношені своєчасно замінюють на нові.
Правила миття посуду під час карантину
У період карантину за епідемічними показаннями посуд після миття дезінфікують кип'ятінням.
Причина карантину | Тривалість кип’ятіння після закипання води |
Гострі кишкові інфекції | 25 хв |
Вірусний гепатит | 45 хв |
Замість кип'ятіння митий посуд можна знезаразити в духовій шафі.
ПРАВИЛА миття посуду ПІД ЧАС КАРАНТИНУ
Висновок
Під час складання інструкцій щодо миття посуду в ЗДО враховуйте вимоги нормативних документів, зокрема Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах. Пам’ятайте про особливості миття та зберігання різних видів посуду.