Виплата надбавки педагогам за престижність праці

1076
Автор
експерт з трудових відносин у галузі освіти, заступник голови Харківської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, голова правління ГО «Надихай»

Запитання

Чи має право бухгалтер громади знімати педагогічним працівникам надбавки, передбачені законодавством, зокрема надбавку за престижність педагогічної праці?

Відповідь

Детальний матеріал

Журнал «Практика управління закладом освіти»

Переглянути

Виплата надбавки за престижність педагогічної праці передбачена постановою КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 № 373 (далі — Постанова № 373).

Надбавку за престижність праці встановлюють у граничному розмірі 30% посадового окладу (ставки заробітної плати), але не менше 5% (п. 1 Постанови № 373).

Конкретний розмір надбавки за престижність праці педпрацівникам встановлює керівник закладу освіти, або це може зробити керівник місцевого органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування, при яких створені централізовані бухгалтерії, видавши відповідний наказ. Бухгалтер громади не має права самостійно вирішувати питання щодо розміру надбавки, бо повинен виконувати наказ керівника.

Якщо ж бухгалтер нараховує педпрацівникам надбавки за прес­тижність праці в іншому розмірі, ніж встановлено в наказі, або взагалі не нараховує їх, він перевищує свої посадові обов’язки. До нього можна та потрібно застосувати заходи дисциплінарного стягнення — догану.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Про бюджетні запити шкіл: популярно

До початку бюджетного року школи мають спланувати свої потреби на новий рік та подати бюджетні запити… Ні, тут ви не знайдете відповіді, як скласти бюджетний запит на новий бюджетний рік. Але зрозумієте інше
10175