Поєднання в меню риби та молочних продуктів у дошкільному закладі

13794

Запитання

Відповідь

Норми харчування дітей у дошкільних навчальних закладах затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 (далі — Постанова № 1591). Їх розроблено з огляду на фізіологічні потреби організму дитини в поживних речовинах на підставі наукових досліджень відповідних науково-дослідних установ.

За дотримання норм забезпечують раціональний режим харчування, збалансованість раціону, що є основою для підвищення опірності дитячого організму до захворювань та нормального росту і розвитку дітей.

Згідно з додатками 1–3 до Постанови № 1591 молоко і кисломолочні продукти є єдиною нормою (викладені однією графою) та визначені як продукти щоденного споживання. А от рибу використовують кілька разів на тиждень. У примітках до цих додатків зазначено: «Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(–) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, — кілька разів на тиждень».

Отже, молоко та кисломолочні продукти є продуктами щоденного споживання, тому їх обов’язково включають до щоденного раціону. Рибу подають у певні дні тижня відповідно до примірного двотижневого меню.

Під час організації харчування дітей важливо враховувати вимоги нормативних документів та рекомендації спеціалістів Державної санітарно-епідеміологічної служби України (ДСЕС), зокрема:

  • дотримуватися вимог рецептур, карток-розкладів страв, асортименту страв, меню-вимоги, примірних двотижневих меню, погоджених ДСЕС
  • перевіряти документи, що підтверджують якість і безпечність продуктів харчування і продовольчої сировини, записи в бракеражних, облікових та інших журналах, ведення яких передбачено чинним законодавством.

Якщо меню-вимога відповідає примірному двотижневому меню, погодженому ДСЕС, то у певні дні тижня рибу і молочні продукти включають до меню в один день.

додаток

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Безперервний професійний розвиток медичних сестер закладів дошкільної освіти

Цей матеріал допоможе медичним сестрам дошкільних закладів правильно спланувати та організувати свій професійний розвиток, підготуватися до атестації та виконати всі вимоги Наказу № 650
110

Принципи НАССР для закладів освіти

Щоб запровадити систему управління безпечністю харчування НАССР, в закладі освіти потрібно створити групу, яка у своїй роботі керуватиметься сімома принципами
35265