Як визначити норму круп, бобових та макаронних виробів у раціоні дитини

3584

Запитання

Відповідь

Денні норми круп, бобових та макаронних виробів на одну дитину в грамах у дошкільному навчальному закладі затверджені постановами Кабінету Міністрів України:

Розподіл продуктового набору за основними видами продуктів у дитячому раціоні, зокрема макаронних виробів, бобових і круп, визначено Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227.

Щоб визначити обсяг круп, макаронних виробів та бобових у дитячому раціоні, необхідно провести підрахунки.

Наприклад, загальний обсяг цих продуктів у щоденному раціоні дитини віком від одного до трьох років — 30 г, тож спершу визначимо обсяг продуктів на 10 днів:

30 г × 10 = 300 (г).

Керуючись даними таблиці Розподілу продуктового набору за основними групами та видами продуктів (у відсотках) у додатку 2 до Інструкції, визначаємо співвідношення продуктів у дитячому раціоні на 10 днів:

Продукт

%

За 10 днів,
г

Макарони

20

60

Бобові

14

42

Крупи

66

198

Крім цього, необхідно визначити співвідношення круп у раціоні дитини віком від одного до трьох років:

Крупа

%

За 10 днів,
г

Усього круп, з них

100

198,00

  • гречана

22

43,56

  • рисова

12

23,76

  • манна

8

15,84

  • пшенична

15

29,70

  • вівсяна

16

31,68

  • інші (перлова, пшонна)

27

53,46

Такі підрахунки слід робити під час складання примірного двотижневого меню, оскільки правильне поєднання круп’яних, бобових та макаронних виробів дасть змогу забезпечити раціон дитини вуглеводами, необхідними для росту і розвитку дитячого організму.

додаток

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Безперервний професійний розвиток медичних сестер закладів дошкільної освіти

Цей матеріал допоможе медичним сестрам дошкільних закладів правильно спланувати та організувати свій професійний розвиток, підготуватися до атестації та виконати всі вимоги Наказу № 650
184

Принципи НАССР для закладів освіти

Щоб запровадити систему управління безпечністю харчування НАССР, в закладі освіти потрібно створити групу, яка у своїй роботі керуватиметься сімома принципами
35441