Складаємо примірне двотижневе меню на зимово-­весняний період у дитсадку

Під час організації харчуванням дітей у дошкільних навчальних закладах до зміни пори року готуються заздалегідь. На що ж слід звернути увагу медичній сестрі, складаючи примірне двотижневе меню на зимово-весняний період

Як визначено пунктом 1.12 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227, примірне двотижневе меню складають одним зі способів:

  • на зимово-весняний та літньо-осінній періоди року
  • на кожен сезон року окремо.

Окрім примірного двотижневого меню, медична сестра дошкільного закладу складає меню-розклад, а також веде документацію з харчування.

До примірного двотижневого меню на зимово-весняний період

Картки-розклади страв на дні тижня:

Ураховуємо сезонність

Складаючи примірне двотижневе меню на зимово-весняний період, враховують забезпеченість закладу сезонними продуктами, як-от:

  • свіжі (консервовані, квашені, солоні) овочі, ягоди, фрукти
  • сухофрукти
  • соки
  • варення.

Солоні овочі — огірки, капуста, яблука тощо — рекомендовані у харчуванні дітей.

Протягом року у дошкільних закладах овочі використовують з обмеженнями:

ЗАБОРОНЕНО

що

коли

чому

  • готувати салати зі свіжих овочів врожаю минулого року

з 1 березня

  • щоб запобігти псевдотуберкульозу, овочі обов’язково обробляють термічно
  • готувати вінегрет

з 15 квітня до 15 жовтня

  • задля профілактики:

– спалахів гострих кишкових інфекцій

– харчових отруєнь

Ранньої весни у раціоні дітей зазвичай передбачають зелену цибулю, що багата на вітаміни С, Е, В1, каротин, фолієву кислоту, солі калію, залізо та кальцій.

Як то страви готувати, щоб дітей вітамінізувати

Зауважте!

Овочеві консерви використовують лише:

  • якщо відсутні свіжі овочі
  • натуральні, без олії, томату й оцту
  • для приготування перших і других страв (тобто за термічного оброблення).

Консервовані фруктові компоти промислового виробництва обов’язково:

  • розводять
  • кип’ятять

Як приправи і спеції використовують:

  • зелень петрушки
  • кріп
  • цибулю
  • часник
  • лавровий лист
  • сік лимона
  • лимонну кислоту.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Заповнюємо примірне двотижневе меню

Заповнюючи примірне двотижневе меню, користуються картотекою страв.

Картотека страв — це набір карток-розкладів страв за їх групами: перші, другі, треті, салати, гарніри тощ

Кожна картка-розклад містить відомості про страву та продукти, з яких її готують:

страва

  • повна назва

  • теоретичний вихід для кожної вікової групи дітей

  • технологія приготування

продукти

  • маса брутто

  • маса нетто

  • хімічний склад

  • енергетична цінність

Приклад оформлення примірного двотижневого меню на зимово-весняний період

Примірне двотижневе меню
на зимово-весняний період для дітей дошкільних навчальних закладів
загального типу з триразовим харчуванням

1

2

3

Назва страви

Ясла

Сад

ПЕРШИЙ ТИЖДЕНЬ

Понеділок

Сніданок

Тушковані овочі

150

180

Омлет

60

65

Хліб пшеничний з вершковим маслом, твердим сиром

28/3/10

40/5/15

Чай з лимоном

150/5

180/7

Обід

Капусняк

180

200

Відварна вермішель з вершковим маслом, твердим сиром

150/10

180/12

Салат зимовий

40

50

Компот зі свіжих фруктів

150

180

Хліб житній

20

40

Вечеря

Плов із фруктами

150

180

Хліб пшеничний з вершковим маслом

28/3

40/5

Ряжанка

80

100

Кондитерські вироби

15

25

Вівторок

Сніданок

Сирно-рисова запіканка з кип’яченою сметаною

110/10

120/15

Хліб пшеничний з вершковим маслом

28/3

40/5

Какао на молоці

150

180

Обід

Суп із вермішеллю

180

200

Голубці з м’ясом

150

180

Соління (порційно)

20

30

Компот із сухофруктів

150/10

180/15

Хліб житній

20

40

Вечеря

Каша молочна гречана з вершковим маслом

180/5

200/6

Хліб пшеничний з вершковим маслом, твердим сиром

27/3/10

40/5/15

Чай з лимоном

150/5

180/7

Середа

Сніданок

Каша пшоняна з вершковим маслом

100/10

130/12

Тушковані овочі

50

60

Відварне яйце

40

40

Хліб пшеничний з вершковим маслом

28/3

40/5

Чай з лимоном

150/5

180/7

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Борщ український

180

200

Плов з м'ясом

150

180

Соління (порційно)

20

30

Компот із сухофруктів

150/10

180/15

Хліб житній

20

40

Вечеря

Каша молочна манна з вершковим маслом

180/5

200/6

Хліб пшеничний з вершковим маслом, твердим сиром

27/3/10

40/5/15

Молоко кип’ячене

150

180

Кондитерські вироби

15

25

Четвер

Сніданок

Капуста тушкована

120

150

Риба смажена

60

70

Хліб пшеничний з вершковим маслом

28/3

40/5

Какао на молоці

150

180

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Суп гороховий

180

200

Пюре картопляне

110

130

Котлета мясна

60

80

Салат із капусти білокачанної

Салат із білокачанної капусти

40

50

Компот зі свіжих фруктів

150

180

Хліб житній

20

40

Вечеря

Каша молочна гречана з вершковим маслом

180/5

200/6

Хліб пшеничний з вершковим маслом, твердим сиром

27/3/10

40/5/15

Чай з лимоном

150/5

180/7

Пятниця

Сніданок

Риба, тушкована з овочами

70

80

Каша пшенична з вершковим маслом

100/10

130/12

Хліб пшеничний з вершковим маслом

28/3

40/5

Чай з лимоном

150/5

180/7

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Розсольник

180

200

Печінка смажена

45

75

Вермішель відварна з вершковим маслом

110/10

130/12

Соління (порційно)

20

30

Компот із сухофруктів

150/10

180/15

Хліб житній

20

40

Вечеря

Каша молочна геркулесова з вершковим маслом

180/5

200/6

Хліб пшеничний з вершковим маслом, твердим сиром

27/3/10

40/5/15

Молоко кипячене

150

180

ДРУГИЙ ТИЖДЕНЬ

Понеділок

Сніданок

Вермішель відварна з вершковим маслом, твердим сиром

150/10

180/12

Хліб пшеничний з вершковим маслом, твердим сиром

28/3/10

40/5/15

Ряжанка

80

100

Обід

Суп гороховий з грінками

180

200

Рагу овочеве

150

180

Омлет

60

65

Компот із сухофруктів

150/10

180/15

Хліб житній

20

40

Вечеря

Оладки з повидлом

100/5

130/10

Хліб пшеничний з вершковим маслом

28/3

40/5

Чай з лимоном

150/5

180/7

Фрукти свіжі

45

100

Вівторок

Сніданок

Вареники ліниві з кипяченою сметаною

110/10

125/15

Хліб пшеничний з вершковим маслом

28/3

40/5

Молоко кипячене

150

180

Обід

Борщ український

180

200

Пюре картопляне

110

130

Биточки мясні

60

80

Салат із квашеної капусти

40

50

Компот із цитрусових

150/10

180/15

Хліб житній

20

40

Вечеря

Каша молочна рисова з вершковим маслом

180/5

200/6

Хліб пшеничний з вершковим маслом, твердим сиром

27/3/10

40/5/15

Чай з лимоном

150/5

180/7

Середа

Сніданок

Капуста тушкована

120

150

Суфле з риби

80

100

Хліб пшеничний з вершковим маслом, твердим сиром

28/3/10

40/5/15

Какао на молоці

150

180

Кондитерські вироби

15

25

Обід

Розсольник

180

200

Каша гречана з вершковим маслом

100/10

130/12

Котлета м’ясна

60

80

Салат зимовий

40

50

Компот із сухофруктів

150/10

180/15

Хліб житній

20

40

Вечеря

Каша молочна манна з вершковим маслом

180/5

200/6

Хліб пшеничний з вершковим маслом

27/3

40/5

Чай з лимоном

150/5

180/7

Фрукти свіжі

45

100

Четвер

Сніданок

Сирники з кип’яченою сметаною

120/10

130/15

Хліб пшеничний з вершковим маслом

28/3

40/5

Ряжанка

80

100

Обід

Суп овочевий

180

200

Вермішель відварна з вершковим маслом

110/10

130/12

Суфле з м’яса

80

100

Салат із капусти та моркви

40

50

Компот із яблук

150

180

Хліб житній

20

40

Вечеря

Каша молочна гречана з вершковим маслом

180/5

200/6

Хліб пшеничний з вершковим маслом, твердим сиром

27/3/10

40/5/15

Чай з лимоном

150/5

180/7

П’ятниця

Сніданок

Вінегрет (до 15 квітня)

100

130

Котлета рибна

60

80

Хліб пшеничний з вершковим маслом

28/3

40/5

Чай з лимоном

150/5

180/7

Фрукти свіжі

45

100

Обід

Буряківник

180

200

Оладки з печінки

60

80

Пюре картопляне

110

130

Соління (порційно)

20

30

Компот із сухофруктів

150/10

180/15

Хліб житній

20

40

Вечеря

Каша молочна пшоняна з вершковим маслом

180/5

200/6

Хліб пшеничний з вершковим маслом, твердим сиром

27/3/10

40/5/15

Какао на молоці

150

180

Відповідно до примірного двотижневого меню на зимово-весняний період:

  • щомісяця попередньо замовляють продукти харчування та продовольчої сировини
  • щодня на кожний наступний день оформлюють меню-вимогу.

Вебінар ВМДЗ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді