Календар профілактичних щеплень: що врахувати

Періодично сповіщення про загрози епідемій розростаються до небачених масштабів завдяки пресі й соцмережам. І в такому «апокаліпсисі» холодний розум та свідомість має зберігати лише професіонал — директор закладу дошкільної освіти

Діти, яких не вакцинували згідно з Календарем профілактичних щеплень в Україні (далі — календар щеплень), не можуть відвідувати заклад освіти. Таку норму містить стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III.

Відвідування ЗДО без організації харчування: як оформити

Щеплення під час війни

Вакцинація дітей за Національним календарем щеплень триває попри повномасштабну війну. 

Зокрема, до України в якості гуманітарної допомоги доставляють вакцину. 

«Туберкульоз особливо небезпечний для немовлят, а пʼятикомпонентні вакцини надзвичайно актуальні в умовах можливих перебоїв з поставками. Завдяки цим вакцинам за один візит до лікаря дитина отримує захист одразу від п’яти хвороб», — наголосив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

В Україні пропонуються щеплення проти 10 інфекційних хвороб:

  • гепатиту В,
  • туберкульозу,
  • поліомієліту,
  • дифтерії,
  • кашлюка,
  • правця,
  • гемофільної інфекції (Hib),
  • кору,
  • краснухи,
  • епідемічного паротиту («свинки»).

⇒ Як організувати профілактику ГРВІ у дитсадку

Відмова від вакцинації дітей

У випадку, якщо батьки відмовляються вакцинувати дитину, вони мають написати заяву про відмову. 

Розширено перелік інфекційних хвороб, які вимагають обов'язкових щеплень. 

«Найперше, до 10 інфекційних хвороб, які вже визначені, додається новий антиген – пневмококова інфекція. Тобто їх вже буде 11. Також врегульовується на законодавчому рівні питання презумпції згоди на проведення профілактичних щеплень. Тепер, в разі прийняття цього законопроекту, потрібно буде написати заяву, якщо ви відмовляєтесь вакцинувати свою дитину» – пояснив заступник міністра. 

В такому випадку відповідальність за відмову від вакцинації буде покладена виключно на батьків. Вони повинні ознайомитися зі всіма ризиками, які існують від того, що дитина не була щеплена. 

Чи можна прийняти дитину в дитсадок без щеплень

Якщо дитина мала медичні протипоказання до вакцинації, і її вакцинували не за календарем щеплень, то з огляду на епідемічну ситуацію вона може відвідувати заклад освіти, якщо так вирішить консиліум лікарів.

Зараховуйте дитину за наявності медичної довідки закладу охорони здоров’я із висновком про те, що вона може відвідувати заклад освіти. Лікар-педіатр видає таку довідку за результатами медичного огляду дитини, якщо:

  • немає медичних протипоказань перебувати в закладі освіти;
  • вакцинована згідно з календарем щеплень і не контактувала з інфекційними хворими або бактеріоносіями.

Форму здобуття освіти для дітей без щеплень визначають місцеві органи управління освітою, керівники закладів освіти, батьки або інші законні представники дитини.

Батьки або інші законні представники, відповідають згідно із законом, якщо порушують права і обмежують інтереси дитини на охорону здоров’я, фізичний і духовний розвиток, навчання; не виконують та ухиляються від виконання батьківських обов’язків (ч. 6 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-III).

Окрім того, здобувачі освіти зобов’язані:

  • поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, дотримуватися етичних норм;
  • відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточення, довкілля (ч. 3 ст. 53 Закону України «Про освіту» 

Тобто кожен повинен піклуватися не лише про здоров’я власне, а й оточення. Тому заборона дітям без щеплень відвідувати заклад освіти не суперечить нормам Конституції України. Вона спрямована на їх реалізацію, зокрема статті 3.

Дітей до закладу дошкільної освіти приймає:

► директор

 

 

 

► протягом календарного року

 

 

 

► на підставі переліку обов’язкових документів

На це вказує пункт 6 Положення про дошкільний навчальний заклад (у ньому перелічені також обов’язкові документи, які мають надати батьки дитини).

Керівник ЗДО зобов’язаний дотримувати вимог нормативно-правових документів, зокрема й щодо прийому дітей.

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді