Що читати в листопаді керівникові закладу загальної середньої освіти

Вийшов листопадовий номер журналу «Практика управління закладом освіти»

Пенсійна реформа: на що розраховувати працівникам закладів освіти

Пенсійна реформа в усіх на слуху не один місяць. 11 жовтня нові норми набули чинності. Дізнайтеся «з перших вуст»: кого стосуються зміни? На яке підвищення пенсії сподіватися пенсіонерам, які працюють і вийшли на пенсію до 2009 року? Чи залишилася «пільгова» пенсія? Що слід знати молоді, аби не втратити право на пенсію?

Документи, які мають бути на сайті закладу освіти: чек-ліст для керівника

Яку інформацію повинні оприлюднювати заклади освіти

Які зміни внесено в Закон про загальну середню освіту

Зміни, що спричинив новий Закон України «Про освіту», не оминули й загальної середньої освіти. Відповідно до них загальноосвітні навчальні заклади називатимуться закладами загальної середньої освіти, на роботу педагогів прийматимуть директори. Які ще зміни відбулися?

Щодо нагальних питань впровадження Закону України «Про освіту»

Лист Міністерства освіти і науки України від 13.10.2017 № 1/9-554

Положення про екстернат: вивчаємо документ за 5 хвилин

Відповіді на запитання:

  • для кого організовують екстернат
  • які документи подає особа
  • що має зробити керівник
  • як оцінювати навчальні досягнення
  • які документи видати

Несправний вогнегасник виявили під час перевірки: 5 лайфхаків, як розв’язати проблему

Під час перевірки пожежник виявив несправний вогнегасник у школі, про що зазначив в акті. Що робити з вогнегасником: замінити чи відремонтувати?

Ні холодно, ні жарко, або Як забезпечити температурний режиму школі

Діти чутливіші до зовнішніх подразників, гостріше реагують на будь-які некомфортні умови. Тому здоровий мікроклімат у закладі освіти — пріоритет номер один. Як же забезпечити та підримувати тепловий режим, щоб і дітям було комфортно, і дотримати санітарних норм?

Яким має бути температурний режим у школі та як його забезпечити

Інтерактивна ілюстрація про температурний режим у школі

Iнклюзивно-ресурсний центр: шляхи утворення

Ще у липні КМУ рекомендував органам місцевого самоврядування та місцевим органам виконавчої влади утворити протягом двох місяців інклюзивно-ресурсні центри. Як реорганізувати, наприклад, ПМПК у інклюзивно-ресурсний центр? Як утворити новий? Чи можна утворити інклюзивно-ресурсний центр як структурний підрозділ іншої установи?

Розслідування нещасних випадків з учнями

Розслідування нещасного випадку — справа відповідальна. Керівник закладу освіти має знати, що робити і які документи оформити. А ви знаєте як розслідувати нещасні випадки з учнями?

Тривалість та облік робочого часу вчителя

Для педагогічних працівників законодавством установлено педагогічне навантаження, а не тривалість робочого часу на тиждень. Чи означає це, що педагогічне навантаженя = тривалість робочого часу? Якими вони мають бути у вчителів? Як обліковувати робочий час?

Приклад оформлення наказу про стан викладання навчального предмета

Наказ про стан викладання зарубіжної літератури у 5–11-х класах

Гурткова робота: хто проводить і як оплатити

Відповідь на запитання: «Чому вчителі загальноосвітніх навчальних закладів мають проводити заняття у гуртках безплатно, хоча готуватися до них потрібно як до уроків і навіть більше? Чому ці «безплатні» гуртки обов’язкові?»

Чи встановлювати бібліотекарю-суміснику доплату за класне керівництво

Відповідь на запитання: «Бібліотекар працює вчителем за сумісництвом в іншому навчальному закладі. Чи можна призначити його класним керівником і встановити відповідну доплату?»

Тримаємо оборону, або Як захистити права при звільненні

Директор закладу загальної середньої освіти — також є найманим працівником, але з особливим статусом. Тому й процедура його звільнення відрізняється від звільнення інших працівників

Колектив закладу освіти підозрює, що у колеги розлад психіки: що робити

З листа до редакції: «У закладі освіти працює вчитель, у якого, на думку колективу, розлад психіки. Що у такому разі робити керівнику? Звернутися до поліклініки, аби лікар-психіатр підтвердив діагноз? Чи можна звільнити такого педагога?»

Що таке інституційний аудит

Після прийняття Закону України «Про освіту» в освітянських колах говорять про інституційний аудит. Цей термін новий. Що він означає? Як проводитимуть інституційний аудит?

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді