Кого забезпечують безплатним харчуванням у школах

Які категорії учнів забезпечують безплатним гарячим харчуванням у закладах загальної середньої освіти відповідно до законодавства?

Харчуванням окремих категорій учнів зобов’язані опікуватися органи державної влади та місцевого самоврядування, яким підпорядковані заклади загальної середньої освіти.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Безплатне гаряче харчування у школах

Які категорії дітей мають право на безкоштовне харчування в школі? На це вичерпну відповідь дає основний спеціальний закон у сфері освіти.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування забезпечують безоплатним (безкоштовним) гарячим харчуванням учнів, віднесених до категорій:

  • діти-сироти
  • діти, позбавлені батьківського піклування
  • діти з особливими освітніми потребами (у спеціальних та інклюзивних класах, групах)
  • діти з малозабезпечених сімей
  • визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування (наприклад, діти, батьки яких є учасниками АТО, загинули в зоні проведення АТО або стали інвалідами тощо).

Перелік, визначений у частині третій статті 56 Закону України «Про освіту»)

Окрім того, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад мають:

  • власні повноваження щодо організації харчування в закладах освіти
  • делеговані повноваження вирішувати питання оплати харчування дітей у школах (групах подовженого дня).

Пільгове харчування учнів початкової школи

Законодавство про безкоштовне харчування

При організації безкоштовного харчування опираються на:

Безплатне харчування учнів відбувається лише в робочі дні. Учнів, які безплатно харчуються, обліковує класний керівник.

Педагогічна рада закладу освіти може прийняти рішення звільнити від оплати за харчування в ГПД:

  • 10% вихованців групи цілком
  • 15% вихованців на 50% вартості харчування.

Оформлення меню-вимоги на видачу продуктів харчування у школі

Послуги з організації шкільного харчування на місцях фінансують бюджетним коштом. Тому закуповують їх органи управління освітою за Законом України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Відповідальні особи мають знати, що врахувати під час закупівель продуктів харчування та які вимоги доцільно прописати в тендерній документації.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді