Відповідь
Задля забезпечення харчуванням учнів навчальні заклади (органи управління освітою) здійснюють закупівлю сільськогосподарських продуктів.
Установлюючи технічні вимоги, керуються ДСТУ або ТУ виробника певного виду товару щодо капусти:
| | - високоякісна
- головки — щільні
- зовні головки мають щільно покриватися листками
- допустимі:
– незначне підмерзання зовнішніх зелених листків – невеликі тріщини на зовнішніх листках – незначні механічні пошкодження – злегка підрізані зовнішні листки | ДСТУ 3280-95 «Капуста цвітна. Технічні умови» |
| | – непошкодженими – високоякісними – свіжими на вигляд - практично без комах-шкідників та слідів від їхніх пошкоджень
- з нормальною поверхневою вологістю
- без сторонньому запаху чи присмаку
- без пророслих листків усередині головок
Продукт з ознаками гниття і псування непридатний для споживання | ДСТУ 3280-95 «Капуста цвітна. Технічні умови» |
Щоб запровадити систему управління безпечністю харчування НАССР, в закладі освіти потрібно створити групу, яка у своїй роботі керуватиметься сімома принципами
Окрім поняття «якість», існує поняття «безпечність». Саме воно є ключовим у системі, призначеній для управління ризиками у галузі виробництва харчової продукції, тобто HACCP
Читайте про Порядок організації харчування в закладах освіти. Що змінили та які моделі можете обрати – у статті
Ухвалено Кодекс усталеної практики для проєктування харчоблоків у закладах освіти. Коли він набуде чинності та що передбачає – у матеріалі.
У системі реформ української освіти, організації нової української школи, підхід до харчування дітей у закладах освіти теж потребує удосконалення. Як це зробити у відповідності до сучасних вимог, які ці вимоги – розбираємось далі.