Типові форми № З-4 та № З-4а меню-вимоги на видачу продуктів харчування затверджено наказом Державного казначейства України «Про затвердження типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ та інструкції про їх складання» від 18.12.2000 № 130.
Типову форму № З-4а застосовують при автоматизованому обліку.
Справи керівника у жовтні: що проконтролювати
Складання меню-вимоги
Меню-вимогу складають щодня:
- на підставі примірних двотижневих меню
- ураховуючи наявність продуктів.
Зазвичай це роблять:
- завідувач виробництва їдальні закладу освіти
- медичний працівник.
Меню-вимога має бути єдиною для всіх дітей закладу освіти, але з різним виходом страв за віковими групами дітей (відповідно до затверджених норм харчування):
- від шести до десяти років
- від десяти років і старше.
У меню-вимозі зазначають:
- дату, на яку його складають (меню-вимогу складають сьогодні на завтра)
- кількість дітей, які присутні в день оформлення меню-вимоги.
Назви страв у меню-вимозі зазначають відповідно до прийомів їжі.
У меню-вимозі зазначають масу брутто продуктів, необхідних для приготування страви:
- у чисельнику — на одну дитину кожної вікової групи (у грамах)
- у знаменнику — на всіх дітей (у кілограмах, літрах, штуках).
У меню-вимогу вносять необхідну масу кожного продукту на день. Якщо є продукти, які в цей день непотрібно видавати, то в чарунках ставлять риску.
Також зазначають ціну продукту харчування, вартість усієї кількості продукту, виданого в цей день.
Оформлене меню-вимога
Повністю оформленим меню-вимогу вважають, коли в ньому стоять:
а) підписи медичного працівника, кухаряю, комірника
б) гриф затвердження.
Зауважте!
Дані меню-вимоги записують у щомісячну накопичувальну відомість з витрачання продуктів харчування (форма № З-13).
Меню-вимогу разом із розписками осіб про видачу та отримання продуктів харчування передають у бухгалтерію у терміни, встановлені графіком документообігу, але не рідше трьох разів на місяць.