Починають апробацію завдань моніторингового дослідження якості початкової освіти

Теми:
Сьогодні розпочинають апробовувати завдання для перевірки читацької та математичної компетентностей учнів початкової школи

Апробація відбуватиметься у 44-х школах 9-ти регіонів України.

Перший етап триватиме до 19 травня, другий заплановано на жовтень (насправді відбувся у листопаді).

Результати:

  • не будуть оприлюднені
  • за ними не визначатимуть рівень навчальних досягнень учнів та рейтинги шкіл.

Апробація необхідна, щоб підготувати якісні завдання для моніторингу якості роботи початкової школи. У підсумку очікують:

  • визначити, наскільки завдання валідні, надійні, об’єктивні, обґрунтовані, ефективні та прийнятні
  • виокремити завдання за складністю
  • виявити, чи дають тести змогу розрізняти рівні знань
  • укласти тестові зошити.

Розроблені тести використовуватиме УЦОЯО для моніторингу початкової освіти навесні 2018 року, а потім у 2020, 2022 та 2024 роках.

Також визначатимуть, наскільки впливають на результати навчання учнів такі чинники, як-от:

  • соціально-економічний стан родини
  • освіта батьків
  • відвідування дошкільного закладу
  • практика читання у школі й удома
  • форми та методи роботи вчителів
  • особливості виконання домашніх завдань з математики й читання.

Участь у дослідженні не загальнообов’язкова: репрезентативну вибірку формуватимуть так, аби охопити різні типи загальноосвітніх навчальних закладів, розташованих у міській та сільській місцевостях.

«Мета цього дослідження — не перевірка когось конкретно, а діагностування проблем системи шкільної освіти загалом. Ми переконані, що будь-які зміни шкільної освіти мають бути обдуманими і обережними. Результат новацій, а також нові тенденції в системі освіти, мають відслідковуватися та коригуватися задля отримання учнями кращого рівня якості освіти. Лише так можна досягти дійсно позитивних змін в системі освіти», — зауважив заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді