Поради батькам школярів від Лілії Гриневич

Поради батькам Міністр освіти і науки Лілія Гриневич озвучила в ефірі програми «Сніданок з 1+1»

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич висловила кілька порад батькам до початку 2018/2019 навчального року:

  • батьки не зобов’язані купувати додаткові друковані зошити
  • школа не може вказувати батькам купувати шкільну форму конкретних виробників
  • батьки мають право брати участь у розгляді питання щодо запровадження й формату шкільної форми
  • у серпні доцільно поступово «повертати» дітей у режим шкільного навчання.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Читайте також► Нова українська школа — батькам першокласників

Ось як зауважила Лілія Гриневич:

«Я хотіла б попередити батьків, що ви зовсім не зобов’язані, наприклад, купувати якісь додаткові друковані зошити, якщо вам кажуть за це платити. Можна і в звичайному зошиті писати, головне, щоб був підручник або роздатковий матеріал від вчителя.

Йдеться про те, що дуже часто навколо навчання в школі крутяться різні бізнеси. І ці пропозиції — і те купити, і те, і те — дуже часто якраз стимульовані зовні для того, щоб заробляти гроші. Тому до цього потрібно ставитися дуже критично»

«Школа має право вирішувати, яку вона має шкільну форму. Як правило, вашу дитину не можуть примушувати купляти конкретну шкільну форму, а домовляються, наприклад, що ходять у темному низі та має бути світла сорочечка, а вже колір чи крій не є особливо важливим.

Що батькам також потрібно пам’ятати — ви є дорослі люди і повинні мати вплив на ці питання в школі»

«Ми наближаємося до серпня — останнього літнього місяця. У нас доволі тривалі літні канікули. І зрозуміло, що дітям потрібно налагоджувати режим дня. Бо у вересні місяці їм прийдеться рано вставати, йти до школи, певна є напруга, і цей режим потрібно зараз відлагоджувати»

«Було б добре в останній місяць канікул бодай трохи повернути дитину в матеріал навчання. Але все потрібно робити помірковано. Якщо це година часу в день або трохи більше, якщо це школяр старшого віку, такі речі необхідні. По-перше, бо наш мозок подібний до м’язів, якщо ми його тренуємо — він залишається у формі, якщо ні — потім буде складніше.

Наприклад, з малюками, залежно від вікової категорії, варто повторювати математичні дії, також варто протягом літа прочитати великі та складні програмні твори на наступний рік, щоб потім було легше. І варто згадати про це зараз, поки попереду ще цілий місяць канікул, щоб не робити потім все в останній тиждень».

З офіційного веб-сайту МОН України

Відеозапис бесіди з Лілією Гриневич

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Сексуальне насильство над дитиною в Інтернеті

Кожні 5 хвилин в інтернеті фіксується сторінка, що зображує сексуальне насильство над дитиною. Сексуальний контент в інтернеті потрапляє на очі дітям вже у віці шести років. Страшно? Незрозуміло? І це лише верхівка айсбергу. Завдання батьків і педагогів – убезпечити дітей від сексуального насильства в інтернеті. Зробити вам це допоможуть наші поради.
2462

Який вплив мають батьки на освітній процес

Чи можуть батьки втручатися в навчальну програму чи вимагати від учителів інших методик? Як бути вчителеві, якщо він зіткнувся з батьками, які не достатньо обізнані з особливостями навчального процесу, але хочуть активного на нього впливати?
13880

Про імідж сучасного педагога і ще дещо

В українському суспільстві сьогодні іде суперечка, яким має бути образ сучасного вчителя. Зіткнулись два погляди на особистість наставника – традиційний, який вимагає ліпити з кожного педагога майже ікону, і модерністський, що ніяк не ідеалізує надавача знань, а сприймає його, як пересічну людину з усіма її недоліками. Тож який він, авторитетний учитель, – спробуємо розібратись і ми.
5498

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді