Чи потрібно дарувати подарунки вчителям

Автор
Засновниця проєкту безкоштовної онлайн консультації вчителів Pro.Школу
За місяць Україна святкуватиме День вчителя. У батьківських чатах в соціальних мережах починаються палкі дискусії, у яких одна мета — обрати подарунки вчителям або навпаки переконати всіх, що це не норма

Проєкт Pro.Школу часто отримує листи від учителів із запитаннями, як варто діяти, якщо батьки підносять коштовні дарунки. Тому спробуємо розібратися із типовою ситуацією презентів.

Не всі батьки підтримують ідею дарувати подарунки на це свято. Дехто вважає це різновидом хабаря, дехто — пережитком радянської системи освіти. Але думки різняться й серед вчителів. Уявіть собі випадок, коли батьки витратили час та гроші, купили подарунок, а вчитель відмовляється його прийняти. Чи навпаки, вчитель «замовляє» подарунок, що обурює деяких батьків.

То як діяти обом сторонам? Чи мають батьки взагалі щось дарувати? Чи приймати подарунки вчителям на День вчителя? Розгляньмо проблему з обох боків, але спершу звернемося до законодавства.

Що в державному стандарті базової освіти

Що в законодавстві

Загалом в законодавстві України немає заборони на подарунки вчителям. Але є фінансові обмеження, які зазначено у 23 статті закону «Про запобігання корупції». Згідно зі статтею, подарунок не може коштувати більше, аніж «прожитковий мінімум працездатної особи у день дарування» – наразі це 2007 гривень. А от загальна вартість подарунків від особи чи групи осіб на рік не може перевищувати два прожиткових мінімуми, тобто 4014 гривень.

Тож, якщо вчитель прийме подарунок вартістю понад 4014 гривень, або декілька подарунків впродовж року, то це автоматично стане хабарем. Тому батьки мають уважно обирати подарунок: бо можна легко нашкодити і собі, і вчителю.

Як вчиняти батькам

Питання «Подарунок для вчителя» в батьківській спільноті завжди піднімає хвилю емоцій. Зазвичай батьки дотримуються правила більшості, тобто обирають той варіант, до якого схиляється переважна маса класу. Але така ситуація ховає в собі багато неприємних моментів.

Наприклад, мати розповіла своєму синові, що батьки когось з його однокласників відмовляються здавати гроші на подарунок. Чутки швидко поширюються класом, в результаті чого дитина стає об’єктом булінгу. Її батьки можуть не здати гроші через різні причини: в когось є певна позиція чи принципи, у когось просто немає можливості виділити певні кошти. Але як пояснити це усім дітям?

Рішення — залучити всіх учнів до поздоровлень. Для того, щоб гідно привітати вчителя на професійне свято, не обов’язково витрачати великі суми грошей. Існує багато способів підготувати подарунки на День вчителя своїми руками. Наприклад, можна зняти вітальне відео за участю всіх дітей в класі, в якому кожен від щирого серця подякує за роботу. Також можна спільними силами підготувати листівку чи плакат, на яких учні напишуть побажання. Такі подарунки нікого не залишать байдужими, а питання про «хабарі» навіть і не стоятиме.

Як діяти вчителям

Прийняти подарунок – все одно що ризикнути. У класі можуть знайтися батьки, які не задоволені роботою вчителя. У цьому випадку вони можуть «зачепитися» за те, що вчитель нібито бере «хабарі» у вигляді подарунків. Такі наклепи можуть не стати глобальною проблемою, але точно коштуватимуть вам нервів та моральних сил.

Пам’ятайте, що ваша згода на подарунок від окремих батьків може зруйнувати робочу атмосферу. Батьки чекатимуть для своєї дитини певних послаблень, а Ви весь час почуватиметесь зобов’язаним.

Насправді, для вчителя є лише один прийнятний варіант — завчасно попередити представників від батьків про те, що йому не потрібно нічого дарувати. Тоді відмова вчителя від подарунка не буде сприйматися як образа.

У школі вчитель, перш за все, на роботі, у нього мають бути однакові робочі стосунки з усіма батьками та учнями, тут панує взаємна повага. Для того, щоб не підставляти себе ж, варто дотримуватись простої стратегії — уникати подарунків. Це правило стосується і днів народження, і професійних свят.

«Як підготувати батьків та першокласника до школи»

Юрій САВЧЕНКОзаступник директора Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка, канд. психол. наук, доцент
Школа — своєрідне «випробування» для дітей і батьків. Поясніть батькам майбутнього першокласника, як підготувати дітей до шкільного навчання та допоможіть їм заспокоїтися й не хвилювати дитину

Що робити, якщо вчитель вимагає гроші?

Ситуація, коли вчитель вимагає гроші чи дорогий подарунок — важка та неприємна. Більшість батьків не хочуть проблем і тому просто здають гроші та вмовляють це зробити тих, хто не погоджується, бо «ми ж здаємо, тоді хай всі здають». Діти батьків, що відмовляються брати участь у корупційних схемах, знову ж таки можуть страждати від булінгу.

Такі вчителі, в свою чергу, здатні погрожувати заниженням балів для учнів, особливо лякає це батьків випускників, яких шантажують «поганими» атестатами. В таких ситуаціях батькам потрібно не конфліктувати, а об’єднатися і дати відсіч. За потреби — звернутися до директора чи інших інстанцій.

Звісно, оцінки — важлива річ, але не найважливіша. Якщо замовчувати такі ситуації, то вони повторюватимуться, що негативно відіб’ється на ситуації в освіті загалом. Саме тому ми створили безкоштовну онлайн консультацію вчителів Pro.Школу, де Ви можете поставити будь-які питання юристам і отримати розгорнуту відповідь. Якщо у вас виникають спірні ситуації з подарунками, зарплатою, заміною колег та будь-якими робочими моментами, пишіть на сайт – і нехай робота вчителів буде більш комфортною!



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді