Затверджено оновлені навчальні програми для початкової школи

Колегія МОН затвердила тринадцять оновлених та «розвантажених» навчальних програм для 1-4-х класів. Відповідне рішення прийняте 4 серпня. Тож із 1 вересня діти в початковій школі навчатимуться за програмами, участь у розробленні яких брало широке коло фахівців, педагогів та представники громадськості.

«У нас була система координат, були принципи, якими ми керувалися. Йдеться про видалення з програм зайвої інформації, усунення дублювання, відбір найбільш важливих тем та їх логічний виклад, а також запровадження компетентністного підходу. Ми підходили до розвантаження дуже відповідально, треба постійно пам’ятати, що програми надбудовують одна одну й не можна просто так щось висмикувати з них. Найважливішим для нас було підняти якість освіти, а не якимось чином її опустити. Тому ми залишили якісні показники — що має вміти дитина, але в цих програмах змінили дорогу до їх досягнення», — зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Приміром, щоб зробити навчальний процес логічнішим та довершенішим, вчителям надали свободу визначати кількість годин на вивчення кожної конкретної теми. Водночас програми переглянули з огляду на вікові особливості дітей. Зокрема, вивчення деяких тем відтермінували, а також скасували низку вимог до навчальних досягнень школярів.

Зміни торкнулися й термінології навчальних програм. Так, її уніфікували для вчителів та авторів підручників і максимально наблизили до вікових особливостей дітей.

Загалом зміни торкнулися таких предметів, як:

  • українська мова
  • літературне читання
  • математика
  • інформатика
  • музичне мистецтво
  • образотворче мистецтво
  • трудове навчання
  • фізична культура
  • англійська, німецька, французька та іспанська мови
  • природознавство
  • основи здоров’я
  • мистецтво
  • Я у світі.

«Основна ідея полягає в тому, щоб дати дитині розкритися, максимально розвинути її індивідуальність, а не зашорювати, не формувати її, як ту цеглину, а розвивати. Для цього потрібно, в тому числі, дати вчителю більшу свободу в підходах, дати їм можливість більше вибирати. Власне, на це й будуть націлені нові програми», — пояснив заступник Міністра Павло Хобзей.

А щоб запроваджені зміни сприйняли та підтримали вчителі, у кожній області на серпневих конференціях презентують і обговорять оновлені навчальні програми. Також найближчим часом МОН має намір підготувати нові методичні рекомендації й вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів.

Розвантаження навчальних програм для початкової школи Міністерство освіти і науки України розпочало спільно з відкритою онлайн-платформою Ed-Era.com за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Внесення змін відбувалося у кілька етапів, протягом обговорень програм на відкритій платформі вчителі, експерти, активісти та батьківська громадськість залишили 8236 коментарів зі своїми пропозиціями.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Готуємо дитину до школи за допомогою рухливих ігор

Під час рухливої гри дитина реалізує одразу два природні прагнення — гратися і постійно рухатися. Пропонуємо дві рухливі гри, які допоможуть розвинути у дитини довільність, увагу та координацію
2754

Плануйте справи, щоб встигати

Універсального рецепту, як побудувати день, щоб і робочі, і особисті справи встигнути виконати, немає. Але ж у вас точно є знайомі керівники, які якось із ними справляються. Прочитайте цю статтю і дізналися чотири секрети, як встигати виконувати робочі та особисті завдання і залишатися в ресурсному стані.
2649

Як скласти освітню програму: від теорії до практики

Освітня програма — обов’язковий документ ЗДО. Педагогічні колективи мають право обирати для використання в роботі чинні освітні програми, перелік та особливості реалізації яких обговорює та схвалює педагогічна рада закладу дошкільної освіти.
24474

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді