Як обчислювати норми харчування за продуктами, які в дошкільному закладі вживають не щодня

17652

Запитання

Відповідь

Медична сестра дошкільного закладу кожні десять днів обчислює норми харчування, щоб у разі недовиконання вчасно скоригувати меню.

Норми харчування у дошкільних навчальних закладах визначені постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 22.11.2004 № 1591.

У додатках 2 і 3 до цієї Постанови вказано на норми харчування у:

Окрім продуктів щоденного вживання, є продукти, які вживають кілька разів на тиждень. Приміром, такі продукти, як сир, риба, дріжджі, мед, яйця, кондитерські вироби, крохмаль вживають не щодня.

У примітках до додатків вказано, що продукти:

  • щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовують у межах денної норми +/–5%
  • подібні до сиру, риби, дріжджів застосовують кілька разів на тиждень.

Обчислення виконання норм харчування за продуктами, що споживають не щодня, у дошкільному закладі здійснюють так:

  • знаходять денну норму потрібного продукту в таблиці норм харчування
  • множать вагу продукту на кількість робочих днів закладу
  • добуток ділять на кількість запланованих у меню днів вживання продукту.

Розглянемо обчислення на конкретних прикладах.

Приклад обчислення виконання норм харчування рибою у дошкільному навчальному закладі загального типу за чотириразового харчування

Денна норма риби — 50 г на дитину дошкільного віку за чотириразового харчування (додаток 2 до Постанови).

У меню заплановане вживання риби тричі на тиждень.

Заклад працює 5 днів на тиждень.

Обчислюємо:

(50 × 5) ÷ 3 = 250 ÷ 3 = 83 (г).

Отже, для виконання норм харчування слід запланувати 83 г риби на одну дитину на один запланований у меню день

Приклад обчислення виконання норм харчування медом у санаторному дошкільному навчальному закладі за триразового харчування

Денна норма меду — 3 г на одну дитину дошкільного віку санаторного дошкільного навчального закладу за триразового харчування (додаток 3 Постанови).

У меню заплановане вживання меду двічі на тиждень.

Заклад працює 5 днів на тиждень.

Обчислюємо:

(3 × 5) ÷ 2 =13 ÷ 3 = 5 (г).

Отже, для виконання норм харчування слід запланувати 5 г меду на одну дитину на один запланований у меню день

Вебінар ВМДЗ

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як організувати фізкультурно-оздоровчу роботу в закладі дошкільної освіти

Фізкультурно-оздоровчу роботу в дошкільних закладах проводять, аби забезпечити рухову активність дітей та сприяти їхньому повноцінному фізичному розвитку. Розглянемо основні завдання
32392

Дитина з епілепсією: що треба знати

Часто люди остерігаються хворих на епілепсію. Практичний психолог, заручившись підтримкою медичної сестри, може пояснити вихователям і батькам вихованців, що дитина з епілепсією не відрізняється від інших дітей. Що потрібно знати про дитину з епілепсією
18706

Як організувати профілактику ГРВІ у дитсадку

Сезон гострих респіраторних вірусних захворювань особливо небезпечний для здоров’я дітей. Тож адміністрація дошкільного закладу разом з медичним персоналом має провести відповідні профілактичні та протиепідемічні заходи, щоб запобігти поширенню інфекції
16199