Влада представила концепцію трансформації українських шкіл

Федоров презентував концепцію щодо трансформацій шкіл України

Трансформація українських шкіл

Календар ідей на травень

Школи в Україні пройдуть трансформацію. Заклади освіти втратять «радянський присмак» і не матимуть зелених стін, червоної підлоги й холодних коридорів.

Відповідну концепцію вже презентував віцепрем’єр-міністр Михайло Федоров. 

Як він зауважив, оновити треба не тільки зміст та сенс освіти, а й самі приміщення шкіл. Учні там проводять значну частину свого часу, саме тому важливі умови, у яких вони навчаються й формуються як особистості.

«Простір впливає на мислення. Сьогодні більшість шкіл в Україні побудовано за п'ятьма типовими радянськими проєктами. Зазвичай, це старі радянські приміщення. Саме тому разом з партнерами та за кошти донорів вирішили розробити концепції трансформацій таких типових шкіл», — зазначив міністр цифрової трансформації.

Заплановано, що пілотним етапом відбудують за таким принципом 5 шкіл, які пошкоджені через війну та вже потребують ремонту. 

Серед змін, які відбудуться в закладах освіти після реалізації проєкту:

  • буде безбар'єрність незалежно від мобільності учнів чи викладачів;
  • школярі та вчителі зможуть малювати на стінах коридорів, змінювати освітлення, температуру в класі та переставляти меблі під свої потреби;
  • діти зможуть подрімати в комфортних зонах усамітнення, створювати власні проєкти, вирощувати рослини на подвір’ї чи збирати роботів у майстернях;
  • безпека — якісні заокруглені укриття без темних закутків.

«Порахували, що трансформація коштує на 30% дешевше, ніж нове будівництво. Далі пілотні школи стануть прикладом для повоєнної відбудови. Я вважаю, що школи не мають нагадувати приміщення лікарні. Вони мають бути схожими на маленький офіс Google чи Netflix, на місце, де народжуються проривні ідеї та мрії», — наголосив посадовець.

Окрім того, Михайло Федоров акцентував, що реформа освіти триває на повну. Вже реанімовано реформу НУШ, упроваджують нові технології, трансформують профтехи, запускають реформу фінансування вищої освіти та виводять учнів у безпечний режим офлайн-навчання.

За інформацією Телеграм-каналу Михайла Федорова

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді