Харчування дітей в літній період

Організація харчування дітей в оздоровчий період — на що звернути увагу. Скачайте корисні інфографіки для стендів у дитячому садку або роздаткових матеріалів для батьків

Що робити з продуктами харчування, термін придатності яких спливає

Яким має бути харчування дітей в оздоровчий період

Харчування дітей в оздоровчий період — з 1 червня по 31 серпня — має бути максимально збагаченим свіжими овочами та фруктами, насамперед сезонними. Напої слід готувати також зі свіжих фруктів та ягід. Як приправи можна використовувати зелень петрушки, кропу, селери, цибулі, часнику тощо.

Улітку діти більше перебувають на свіжому повітрі, більше рухаються. Через це необхідно внести зміни до розкладу видачі їжі:

  • перший сніданок подають на 15-25 хв раніше, ніж звичайно​
  • обід і вечерю — на 15-20 хв пізніше.

Це необхідно, щоб о 10:00-11:00 год забезпечити другий сніданок — свіжі фрукти або соки, — не порушуючи інтервалів між прийомами їжі.

Улітку варто широко використовувати комбіновані гарніри, щоб привчити дітей їсти овочі. Дітям віком до трьох років спершу можна давати меншу порцію овочів у таких гарнірах, потім поступово її збільшувати.

У цей період адміністрація та педагоги дитсадка мають акцентувати увагу на тому, щоб:

  • дотримуватися санітарних норм і правил
  • забезпечити профілактику харчових отруєнь у дітей.

Спека — яка від неї небезпека?

У спекотнi лiтнi днi дитячий органiзм втрачає більше рiдини, ніж у прохолодні. Через це організм виробляє менше травних сокiв — тож у дітей апетит знижується.

У таких випадках можна:

  • перед початком годування дати дітям трохи прохолодної кип’яченої води або несолодкого соку
  • почати годування з кисломолочного напою.

Якщо йдеться про режим годування вдома, то можна порадити батькам трохи його змінити: у найспекотнiший полуденний час дати дитинi вдруге легкий снiданок — кефiр, булочку, фрукти, а обiд перенести на пiзнiший час, скажiмо, пiсля денного сну. У такому випадку дитина, добре вiдпочивши i зголоднiвши, легко впорається з калорiйним обiдом.

Ще за темою харчування дітей влітку:

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді