Чи правильно оформлюєте додатки до наказів
Які завдання має виконати керівник, аби підготуватися до літа в ЗДО.
КРОК 1. Обговорити питання розкладу занять на літній період на засіданні педагогічної ради
Зазвичай наприкінці травня проводять планове засідання педагогічної ради. На ньому розглядають не лише питання, передбачені річним планом роботи, а й обговорюють організацію літнього оздоровлення. Також педагоги мають звітувати про підготовку закладу до літнього оздоровчого періоду.
КРОК 2. Узагальнити результати анкетування батьків
У травні проводять анкетування батьків, щоб укомплектувати групи дітьми на оздоровчий період.
Це попереднє анкетування, яке не дасть точних даних, проте за його результатами все-таки можна:
- спрогнозувати кількість груп
- закріпити вихователів за групами
- своєчасно надати працівникам відпустку (вихователям, помічникам вихователів та ін.).
КРОК 3. Внести за потреби зміни та доповнення у план
Діяльність дошкільного закладу регламентована планом роботи, який складають:
- на навчальний рік
- на оздоровчий період.
Розклад занять на літній період в ЗДО (ДНЗ):
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Зміни та доповнення, внесені у план роботи, обговорюють на засіданні педагогічної ради та доводять до відома колективу.
КРОК 4. Поінформувати батьків про їхні права
У літній оздоровчий період за дитиною в дошкільному закладі зберігається місце.
Тож батькам слід повідомити про це та нагадати, щоб вони написали заяву.
КРОК 5. Організувати огляд приміщень і території
Огляд приміщень і території необхідно провести до початку оздоровчого періоду.
Для цього керівник видає наказ, яким створює комісію з обстеження.
Комісія під час перевірки має зауважити на таких моментах, як-от:
- безпечність обладнання
- оновлення розміток на ігрових і фізкультурному майданчиках
- ремонт тіньових навісів, відкритих басейнів, інших споруд
- завезення (заміну) піску
- облаштування пісочниць.
За результатами комісія складає акт, який доводить до відома адміністрації дошкільного закладу. Якщо виявлено порушення, оформлюють рекомендації на усунення.
КРОК 6. Оцінити умови для фізичного розвитку дітей
Улітку варто вдосталь обладнати спортивний майданчик.
На ньому має бути обладнання для виконання основних рухів, як-от:
- доріжка для бігу
- яма з піском для приземлення під час стрибків у довжину й висоту
- лави
- парканчики з пеньків та автомобільних покришок для вправ на утримання рівноваги тощо.
На протилежних сторонах майданчика можна встановити баскетбольні щити.
Якщо території вистачає, то обладнують:
- майданчики, вкриті пісково-гравійною сумішшю, — для ігор у городки, ігор з елементами волейболу, бадмінтону
- столи для настільного тенісу
- велосипедну доріжку з позначенням старту і фінішу
- стаціонарний чи переносний «хлюпальний» басейн.
Рухова активність дітей значно залежить від кількості устаткування, від того, скільки дітей одночасно можуть його використовувати. Тому, крім стаціонарного фізкультурного обладнання, передбачайте і переносне:
- гімнастичні дошки
- драбини
- дуги
- мішені
- дрібний інвентар (м’ячі, обручі, прапорці, скакалки, мішечки з піском, ракетки та волани для бадмінтону)
- ролики, самокати, велосипеди тощо.
КРОК 7. Змінити розпорядок дня дітей
В оздоровчий період змінюють розклад занять і розпорядок дня вихованців:
- прогулянки довші
- додають ігри з водою
- збільшують тривалість і різноманітність рухливих ігор
- планують загартовувальні процедури.
Режим дня в літній період передбачає:
- тривале (і безпечне) перебування дітей на відкритому повітрі, за можливості — і сон
- види відпочинку відповідно до віку дітей.
КРОК 8. Передбачити другий сніданок
На оздоровчий період акцентують на заходах для:
- дотримання санітарних норм і правил
- профілактики харчових отруєнь у дітей.
Завдяки доступності найбільш корисних продуктів харчування має бути збалансованим і максимально збагаченим свіжими овочами та фруктами.
Зі збільшенням часу рухової активності дітей на свіжому повітрі, вносять зміни і до розкладу видачі їжі:
- перший сніданок подають на 15-25 хв раніше ніж звичайно
- обід і вечерю — на 15-20 хв пізніше.
Це необхідно, щоб о 10:00-11:00 год забезпечити другий сніданок — свіжі фрукти або соки, — не порушуючи інтервалів між прийомами їжі.
Якорганізувати дієтичне харчування взакладі, чизмінився стандартний продуктовий набір для меню, яквиконати норми постанови
КРОК 9. Організувати роботу з педагогами
Керівник закладу спільно з вихователем-методистом організовують роботу з колективом, щоб:
- надати методрекомендації щодо організації освітнього процесу влітку
- проконсультувати про особливості календарного планування.
Також у дошкільному закладі проводять інструктажі з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності.
КРОК 10. Визначити обсяг ремонтних робіт
Звернувшись по допомогу завідувача господарства, керівник ДНЗ здійснює:
- аналіз стану матеріально-технічного забезпечення
- визначає обсяг ремонтних робіт
- складає кошторис.
Також завчасно орієнтуються, які джерела фінансування залучати:
- бюджетні кошти
- допомога батьківського комітету, піклувальної ради
- фандрейзинг тощо.
При цьому доречно звітуватися про надходження й використання коштів.
КРОК 11. Подати заяву про відпустку
Заяву на відпустку завідувач (директор) подає роботодавцю — до органу управління освітою.
До відпустки необхідно знайти собі заміну — призначити виконуючого обов’язки, наприклад вихователя-методиста.
На заміну обирають педагога, який має:
- повну вищу педагогічну освіту
- стаж педагогічної роботи у сфері дошкільної освіти не менше як три роки.
КРОК 12. Повідомити працівників про початок відпусток
Черговість надання працівникам відпусток:
- визначають графіками
- доводять до відома всіх працівників.
Корисна стаття