За Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах примірне двотижневе меню можна складати:
- на кожен сезон року окремо
- або на періоди року.
Журнал контролю гігієни працівників харчоблоку
Ми спростили собі паперову роботу — замість чотирьох, складаємо два:
- на зимово-весняний період
- і літньо-осінній період.
Що врахувати при складанні меню
Коли складаємо примірне двотижневе меню, то враховуємо:
- тип закладу та режим харчування
- норми харчування в ДНЗ для дітей старше одного року
- орієнтовний обʼєм готових страв та окремих продуктів харчування для різних вікових груп
- розподіл продуктового набору за основними групами та видами продуктів харчування
- розподіл їжі за калорійністю
- картотеку страв.
Уряд оновив Положення про заклад дошкільної освіти. Що зміниться в роботі дитсадків?
Не забуваємо і про сезонність продуктів харчування.
У літньо-осінній період максимально збагачуємо раціон дітей свіжими овочами, фруктами та ягодами нового врожаю. Усі напої також готуємо зі свіжих фруктів та ягід.
Як приправи використовуємо зелень петрушки, кропу, селери, цибулі, часнику тощо.
Аби запобігти псевдотуберкульозу, з 1 березня не готуємо салати зі свіжих овочів урожаю минулого року. Такі овочі використовуємо лише для страв, які потребують термічної кулінарної обробки, — перших та других страв або гарнірів.
Для профілактики спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь з 15 квітня до 15 жовтня не готуємо вінегрет.
Меню на літній період
На три літні місяці припадає оздоровчий період. У цей час організовуємо додатковий прийом їжі — другий сніданок. Для цього змінюємо розклад видачі їжі:
- сніданок організовуємо на 15-25 хв раніше
- обід та вечерю — на 15-20 хв пізніше.
→ Організація харчування в їдальнях за новим 4-тижневим меню
На другий сніданок зазвичай плануємо соки або сезонні фрукти та ягоди — черешню, полуницю, абрикоси, кавун, виноград.
Уникаємо одноманітності та правильно поєднуємо продукти харчування і страви. Широко використовуємо комбіновані гарніри, щоб привчити дітей їсти овочі. Дітям віком до трьох років спершу даємо меншу порцію овочів у таких гарнірах, потім поступово її збільшуємо.
Дитяча тарілка здорового харчування
Форма примірного двотижневого меню
Форма меню проста.
У першій графі зазначаємо повну назву страви, у другій та третій — вихід страви в грамах з розрахунку на одну дитину кожної вікової групи:
- до трьох років — ясла
- від трьох до шести (семи) років — садок.
Готове меню:
- погоджуємо з територіальним органом Держпродспоживслужби
- затверджуємо в директора закладу дошкільної освіти.
Якщо вносимо зміни до меню, то повторно погоджуємо його з територіальним органом Держпродспоживслужби.