Справи керівника у жовтні: що проконтролювати
Складено за роз'ясненнями МОН про права батьків щодо організації харчування в школах.Перевірка організації харчування батьками
Спочатку потрібно відшукати інформаційний стенд. На ньому має бути:
- щоденне меню-розклад — те, що вказано в меню, має бути і у тарілці
- примірне двотижневе меню, із погодженням власника закладу та територіальним органом Держпродспоживслужби — воно має бути забезпечено сезонними продуктами
- книга відгуків та побажань
- відомості про організацію, що займається забезпеченням харчування цієї школи чи дитсадка.
⇒ Оформлення меню-вимоги на видачу продуктів харчування у школі
Якщо у школі є буфет, то його асортимент повинна затвердити Держпродспоживслужба. Батьки мають право перевірити буфет на наявність заборонених продуктів, як-от продуктів з:- синтетичними барвниками
- ароматизаторами
- підсолоджувачами
- підсилювачами смаку
- консервантами.
⇒ Вимоги до харчових продуктів, що замовляють до буфету навчального закладу
⇒ Фізіологічні норми харчування дітей дошкільного та шкільного віку
Вагові контрольні порції усіх страв, що подаються в цей день, мають бути виставлено на огляд. У їдальні має бути залишена добова порція, яка:- на зберіганні у холодильнику
- має стікери
- має містити все, що входило у харчування учнів або вихованців.
- можливість вимити руки (мило та рушник коло умивальника)
- раковина з теплою водою.
Щоб забезпечити питний режим у закладі освіти, потрібно:
- обладнати питні фонтанчики, якщо використовується сира вода для пиття
- якщо сира вода заборонена, треба користуватися кип'яченою.
Також батьки мають уважно стежити за зовнішнім виглядом працівників їдальні:
- вони мають носити спецодяг
- на голові має бути спеціальний убір, під який прибрано волосся
- у них має бути пройдений медичний огляд та особова медична книжка особову медичну книжку (ОМК).
⇒ Які харчові продукти і страви подаватимуть у навчальних закладах
Права батьків під час перевірки організації харчування
Батьки мають право:
- доторкнутися рукою до тарілки, щоб зрозуміти наскільки тепла їжа
- перевіряти чистоту посуду для їжі та їдальні загалом
- придбати їжу і спробувати її, щоб оцінити стан приготування та якість
- зважити порцію та звірити складові із нормами. Ваги можна попросити у працівників їдальні та особисто простежити за процесом зважування.
У батьків є право на створення комісії з організації харчування в школі для того, щоб контролювати:
- організацію харчування
- роботу харчоблоку
- постачання продуктів.
Батьки можуть вступити до бракеражної комісії. Ця комісія щодня контролює якість готових страв. Також вони мають право створити раду з харчування.
Представник батьківської громади може перевірити харчоблок, щоб зрозуміти, як зберігають та готують продукти. Але для цього він має пройти медогляд та мати особову медичну книжку.
Якщо після контролю виявлено недоліки, то їх потрібно зафіксувати. Оскільки немає законної форми складання такого документа, його можна скласти довільно.
⇒ Маттехбаза в учасника процедури закупівлі продуктів харчування є?
В документі потрібно описати недоліки, за результатами яких батьки та адміністрація можуть звернутися або до постачальника харчувальних послуг, або до спеціального орану, що контролює харчування.
Зовнішній контроль за організацією харчування учнів здійснюють:
- територіальні органи Держпродспоживслужби
- органи виконавчої влади та місцевого самоврядування
- органи управління освітою.
Хто відповідає за якість харчування у школі
(роз'яснення Міністра Лілії Гриневич)