Вимоги до харчових продуктів, що замовляють до буфету навчального закладу

Щоб забезпечити раціональне і безпечне харчування учнів у навчальних закладах, своєчасно вживати заходів для поліпшення його якості, необхідно здійснювати систематичний контроль за організацією харчування учнів
Зміст статті:

Усі харчові продукти мають бути етикетовані державною мовою України.

Харчові продукти мають містити в доступній для сприймання споживачем формі інформацію про:

  • назву харчового продукту
  • назву та повну адресу й телефон виробника, адресу потужностей (об’єкта) виробництва, а для імпортованих харчових продуктів — назву, повну адресу й телефон імпортера
  • кількість нетто харчового продукту у встановлених одиницях виміру (вага, об’єм або поштучно)
  • склад харчового продукту в порядку переваги складників, зокрема й харчові добавки та ароматизатори, що використовувалися для його виробництва
  • калорійність та поживну цінність із вказівкою на кількість білка, вуглеводів та жирів у встановлених одиницях виміру на 100 грамів харчового продукту
  • кінцеву дату споживання «Вжити до» або дату виробництва та строк придатності
  • номер партії виробництва
  • умови зберігання та використання, якщо харчовий продукт потребує певних умов зберігання та використання для забезпечення його безпечності та якості
  • застереження щодо споживання харчового продукту певними категоріями населення (дітьми, вагітними жінками, літніми людьми, спортсменами та алергіками), якщо такий продукт може негативно вплинути на їхнє здоров’я у разі його споживання
  • наявність чи відсутність у харчових продуктах генетично модифікованих організмів (ГМО), про що вказано на етикетці харчового продукту — «з ГМО» чи «без ГМО»

Необхідно замовляти і приймати до навчального закладу лише безпечні та якісні продукти харчування.

Слід дотримуватися умов і термінів зберігання продуктів харчування.

Заборонено:

  • замовляти і приймати до навчального закладу соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, зокрема й чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинне масло та масло з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо).
  • використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.

Слід посилити протиепідемічні заходи щодо попередження спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь.

Примітка.
Складено відповідно до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР, наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах» від 15.08.2006 № 620/563.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді