Які харчові продукти і страви подаватимуть у навчальних закладах

Щоб зменшити серцево-судинні захворювання, діабет і рак серед дітей та дорослих, МОЗ спроектувало Методичні рекомендації щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах

Нещодавно МОЗ завершило приймати пропозиції до проекту Методрекомендацій (принаймні, проект оприлюднено 18.07.2017). Їх розробили, щоби сприяти зменшенню:

  • набору зайвої ваги дітьми та підлітками
  • вірогідності захворювань на ожиріння
  • серцево-судинних захворювань
  • діабету
  • раку.

Такі запобіжні заходи можливі завдяки:

  • обмеженню калорійності харчових продуктів і страв у навчальних закладах
  • зменшення споживання солі, цукру й жиру у складі харчових продуктів.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Для цього варто заборонити у навчальних закладах продавати й використовувати у приготуванні страв продукти:

  • надкалорійні
  • з надмірним вмістом солі та цукру
  • з насиченим жиром і трансжирами.

Розглянемо, які вимоги до продуктів та страв, призначених для продажу дітям та підліткам у навчальних закладах, складені у проекті.

Вимоги до продуктів і страв у навчальних закладах

БУТЕРБРОДИ

  • житній хліб
  • цільнозерновий хліб з житнього, пшеничного та змішаного борошна
  • безглютеновий хліб

  • з сиром
  • з яйцями
  • з вершковим маслом
  • із зеленню
  • зі свіжими або сухими спеціями
  • з переробленими бобовими продуктами
  • з горіхами
  • з насінням
  • без додавання солі

Плавлений сирок не рекомендовано

  • з рекомендованими овочами та/або фруктами
  • без солі, соусів та майонезу

Рекомендовано хіба що кетчуп, виготовлений з не менш як 120 г помідорів для отримання 100 г готового виробу

САЛАТИ

  • в окремій упаковці

  • з овочами та/або фруктами
  • з яйцями
  • із сиром та іншими рекомендованими молочними продуктами
  • з рекомендованою хлібною продукцією
  • з бобовими продуктами
  • із сушеними овочами та фруктами
  • з горіхами та насінням
  • з олією
  • із травами або свіжими та/або сухими спеціями
  • без додавання солі

Плавлений сирок не рекомендовано

МОЛОКО

  • без додавання цукру і підсолоджувачів (речовин, які надають солодкий смак харчовим продуктам та стравам)

НАПОЇ

  • що замінюють молоко на основі:

– сої

– рису

– вівса

– кукурудзи

– гречки

– горіхів

– мигдалю

  • містять не більше 10 г цукру на 100 мл готового продукту
  • без додавання підсолоджувачів

  • із низьким вмістом натрію/солі — тобто:

– не більше 0,12 г натрію

– еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчових продуктів

  • зі зниженим вміст натрію/солі — тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солі знижено не менш ніж на 25% порівняно з аналогічною продукцією

МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ

  • йогурт
  • кефір
  • кисле молоко
  • ацидофілін молоко
  • ароматизоване молоко
  • сироватка
  • сир
  • замінники молочних продуктів на основі сої, рису, вівса, горіхів або мигдалю

  • містять не більш 10 г цукру на 100 г/мл готового продукту
  • без додавання підсолоджувачів

ЗЕРНОВІ ПРОДУКТИ ДЛЯ СНІДАНКУ
ТА ІНШІ ЗЕРНОВІ ПРОДУКТИ

  • із низьким вмістом натрію/солі — тобто:

– не більше 0,12 г натрію

– еквівалентна кількість солі на 100 г або на 100 мл харчових продуктів

  • зі зниженим вмістом натрію/солі — тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солей знижено не менш ніж на 25% порівняно з аналогічною продукцією

Окрім хліба, в якому вміст не перевищує 450 мг на 100 г готової продукції

  • без додавання цукру і підсолоджувачів

ОВОЧІ

  • свіжі
  • у переробленому вигляді

Крім сушених овочів

  • без додавання цукру і підсолоджувачів
  • із низьким вмістом натрію/солі — тобто:

– не більше 0,12 г натрію

– еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчової продукції

  • зі зниженим вмістом натрію/солі — тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солей знижується щонайменше на 25% порівняно з аналогічною продукцією

Окрім продукції, що підлягає природному бродінню

  • приготовлені для безпосереднього вживання в їжу

  • можуть бути фасовані як одна окрема упаковка або поділені на порції

ФРУКТИ

  • свіжі
  • у переробленому вигляді

Крім сушених фруктів

  • без додавання цукру і підсолоджувачів
  • приготовлені для безпосереднього вживання в їжу
  • можуть бути фасовані як одна окрема упаковка або поділені на порції

СУШЕНІ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ,
ГОРІХИ, НАСІННЯ

  • без додавання цукру і підсолоджувачів
  • без солі та жиру
  • фасовані в окремій упаковці, вага 1 порції якої не перевищує 100 г

ФРУКТОВІ, ОВОЧЕВІ
ТА ФРУКТОВО-ОВОЧЕВІ СОКИ

  • 1 упаковка не повинна містити більше ніж 330 мл соку

  • без додавання цукру і підсолоджувачів

  • із низьким вмістом натрію/солі — тобто:

– не більше 0,12 г натрію

– еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчової продукції

  • зі зниженим вмістом натрію/солі — тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солей знижується щонайменше на 25% у порівнянні з аналогічною продукцією

ПЮРЕ, ФРУКТОВІ, ОВОЧЕВІ
ТА ФРУКТОВО-ОВОЧЕВІ МУСИ

  • без додавання цукру і підсолоджувачів
  • без додавання солі

ФРУКТОВІ, ОВОЧЕВІ
ТА ФРУКТОВО-ОВОЧЕВІ КОКТЕЙЛІ

  • на основі

  • молока
  • замінників молока —

– сої

– рису

– вівса

– кукурудзи

– гречки

  • горіхових або мигдальних напоїв
  • рекомендованих молочних продуктів або замінників молочних продуктів

ПРИРОДНА МІНЕРАЛЬНА ВОДА

  • джерельна вода
  • столова вода в окремій упаковці

  • з низькою або середньою мінералізацією

ІНШІ НАПОЇ

  • чай
  • чай із фруктами
  • молоко
  • замінники молока на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки
  • горіховий або мигдальний напій
  • компоти та узвари
  • напої з обсмаженого зерна

  • виготовлені на місці без додавання цукру або підсолоджувачів
  • можна додавати натуральний мед — не більше 10 г меду на 100 мл напою

Цей проект розроблено для втілення:

  • рекомендації ВООЗ
  • положень Віденської декларації щодо харчування та неінфекційних захворювань у контексті політики «Здоров’я — 2020» (2013)
  • Римської декларації, підписаної на 2-й Міжнародній конференції з харчування (2014).

Вебінар ВМДЗ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді