Щоб зменшити серцево-судинні захворювання, діабет і рак серед дітей та дорослих, МОЗ спроектувало Методичні рекомендації щодо здорового харчування дітей у навчальних закладах
Нещодавно МОЗ завершило приймати пропозиції до проекту Методрекомендацій (принаймні, проект оприлюднено 18.07.2017). Їх розробили, щоби сприяти зменшенню:
набору зайвої ваги дітьми та підлітками
вірогідності захворювань на ожиріння
серцево-судинних захворювань
діабету
раку.
Такі запобіжні заходи можливі завдяки:
обмеженню калорійності харчових продуктів і страв у навчальних закладах
зменшення споживання солі, цукру й жиру у складі харчових продуктів.
Для цього варто заборонити у навчальних закладах продавати й використовувати у приготуванні страв продукти:
надкалорійні
з надмірним вмістом солі та цукру
з насиченим жиром і трансжирами.
Розглянемо, які вимоги до продуктів та страв, призначених для продажу дітям та підліткам у навчальних закладах, складені у проекті.
цільнозерновий хліб з житнього, пшеничного та змішаного борошна
безглютеновий хліб
з сиром
з яйцями
з вершковим маслом
із зеленню
зі свіжими або сухими спеціями
з переробленими бобовими продуктами
з горіхами
з насінням
без додавання солі
Плавлений сирок не рекомендовано
з рекомендованими овочами та/або фруктами
без солі, соусів та майонезу
Рекомендовано хіба що кетчуп, виготовлений з не менш як 120 г помідорів для отримання 100 г готового виробу
САЛАТИ
в окремій упаковці
з овочами та/або фруктами
з яйцями
із сиром та іншими рекомендованими молочними продуктами
з рекомендованою хлібною продукцією
з бобовими продуктами
із сушеними овочами та фруктами
з горіхами та насінням
з олією
із травами або свіжими та/або сухими спеціями
без додавання солі
Плавлений сирок не рекомендовано
МОЛОКО
без додавання цукру і підсолоджувачів (речовин, які надають солодкий смак харчовим продуктам та стравам)
НАПОЇ
що замінюють молоко на основі:
– сої
– рису
– вівса
– кукурудзи
– гречки
– горіхів
– мигдалю
містять не більше 10 г цукру на 100 мл готового продукту
без додавання підсолоджувачів
із низьким вмістом натрію/солі — тобто:
– не більше 0,12 г натрію
– еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчових продуктів
зі зниженим вміст натрію/солі — тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солі знижено не менш ніж на 25% порівняно з аналогічною продукцією
МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ
йогурт
кефір
кисле молоко
ацидофілін молоко
ароматизоване молоко
сироватка
сир
замінники молочних продуктів на основі сої, рису, вівса, горіхів або мигдалю
містять не більш 10 г цукру на 100 г/мл готового продукту
без додавання підсолоджувачів
ЗЕРНОВІ ПРОДУКТИ ДЛЯ СНІДАНКУ ТА ІНШІ ЗЕРНОВІ ПРОДУКТИ
із низьким вмістом натрію/солі — тобто:
– не більше 0,12 г натрію
– еквівалентна кількість солі на 100 г або на 100 мл харчових продуктів
зі зниженим вмістом натрію/солі — тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солей знижено не менш ніж на 25% порівняно з аналогічною продукцією
Окрім хліба, в якому вміст не перевищує 450 мг на 100 г готової продукції
без додавання цукру і підсолоджувачів
ОВОЧІ
свіжі
у переробленому вигляді
Крім сушених овочів
без додавання цукру і підсолоджувачів
із низьким вмістом натрію/солі — тобто:
– не більше 0,12 г натрію
– еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчової продукції
зі зниженим вмістом натрію/солі — тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солей знижується щонайменше на 25% порівняно з аналогічною продукцією
Окрім продукції, що підлягає природному бродінню
приготовлені для безпосереднього вживання в їжу
можуть бути фасовані як одна окрема упаковка або поділені на порції
ФРУКТИ
свіжі
у переробленому вигляді
Крім сушених фруктів
без додавання цукру і підсолоджувачів
приготовлені для безпосереднього вживання в їжу
можуть бути фасовані як одна окрема упаковка або поділені на порції
СУШЕНІ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ, ГОРІХИ, НАСІННЯ
без додавання цукру і підсолоджувачів
без солі та жиру
фасовані в окремій упаковці, вага 1 порції якої не перевищує 100 г
ФРУКТОВІ, ОВОЧЕВІ ТА ФРУКТОВО-ОВОЧЕВІ СОКИ
1 упаковка не повинна містити більше ніж 330 мл соку
без додавання цукру і підсолоджувачів
із низьким вмістом натрію/солі — тобто:
– не більше 0,12 г натрію
– еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчової продукції
зі зниженим вмістом натрію/солі — тобто вміст натрію або еквівалентна кількість солей знижується щонайменше на 25% у порівнянні з аналогічною продукцією
ПЮРЕ, ФРУКТОВІ, ОВОЧЕВІ ТА ФРУКТОВО-ОВОЧЕВІ МУСИ
без додавання цукру і підсолоджувачів
без додавання солі
ФРУКТОВІ, ОВОЧЕВІ ТА ФРУКТОВО-ОВОЧЕВІ КОКТЕЙЛІ
на основі
молока
замінників молока —
– сої
– рису
– вівса
– кукурудзи
– гречки
горіхових або мигдальних напоїв
рекомендованих молочних продуктів або замінників молочних продуктів
ПРИРОДНА МІНЕРАЛЬНА ВОДА
джерельна вода
столова вода в окремій упаковці
з низькою або середньою мінералізацією
ІНШІ НАПОЇ
чай
чай із фруктами
молоко
замінники молока на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки
горіховий або мигдальний напій
компоти та узвари
напої з обсмаженого зерна
виготовлені на місці без додавання цукру або підсолоджувачів
можна додавати натуральний мед — не більше 10 г меду на 100 мл напою