Нещодавно МОЗ завершило приймати пропозиції до проекту Методрекомендацій (принаймні, проект оприлюднено 18.07.2017). Їх розробили, щоби сприяти зменшенню:
- набору зайвої ваги дітьми та підлітками
- вірогідності захворювань на ожиріння
- серцево-судинних захворювань
- діабету
- раку.
Такі запобіжні заходи можливі завдяки:
- обмеженню калорійності харчових продуктів і страв у навчальних закладах
- зменшення споживання солі, цукру й жиру у складі харчових продуктів.
Справи керівника у жовтні: що проконтролювати
Для цього варто заборонити у навчальних закладах продавати й використовувати у приготуванні страв продукти:
- надкалорійні
- з надмірним вмістом солі та цукру
- з насиченим жиром і трансжирами.
Розглянемо, які вимоги до продуктів та страв, призначених для продажу дітям та підліткам у навчальних закладах, складені у проекті.
Вимоги до продуктів і страв у навчальних закладах
БУТЕРБРОДИ | ||
|
Плавлений сирок не рекомендовано | |
Рекомендовано хіба що кетчуп, виготовлений з не менш як 120 г помідорів для отримання 100 г готового виробу | ||
САЛАТИ | ||
|
Плавлений сирок не рекомендовано | |
МОЛОКО | ||
| ||
НАПОЇ | ||
– сої – рису – вівса – кукурудзи – гречки – горіхів – мигдалю |
| |
– не більше 0,12 г натрію – еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчових продуктів
| ||
МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ | ||
|
| |
ЗЕРНОВІ ПРОДУКТИ ДЛЯ СНІДАНКУ | ||
– не більше 0,12 г натрію – еквівалентна кількість солі на 100 г або на 100 мл харчових продуктів
Окрім хліба, в якому вміст не перевищує 450 мг на 100 г готової продукції
| ||
ОВОЧІ | ||
| ||
Крім сушених овочів |
– не більше 0,12 г натрію – еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчової продукції
Окрім продукції, що підлягає природному бродінню | |
| ||
| ||
ФРУКТИ | ||
| ||
Крім сушених фруктів |
| |
СУШЕНІ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ, | ||
| ||
| ||
ФРУКТОВІ, ОВОЧЕВІ | ||
|
| |
– не більше 0,12 г натрію – еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл харчової продукції
| ||
ПЮРЕ, ФРУКТОВІ, ОВОЧЕВІ | ||
| ||
ФРУКТОВІ, ОВОЧЕВІ | ||
|
– сої – рису – вівса – кукурудзи – гречки
| |
ПРИРОДНА МІНЕРАЛЬНА ВОДА | ||
|
| |
ІНШІ НАПОЇ | ||
|
|
Цей проект розроблено для втілення:
- рекомендації ВООЗ
- положень Віденської декларації щодо харчування та неінфекційних захворювань у контексті політики «Здоров’я — 2020» (2013)
- Римської декларації, підписаної на 2-й Міжнародній конференції з харчування (2014).