Плата за харчування дітей: чи знаєте вимоги
На кожний наступний день у закладі дошкільної освіти складають меню-розклад. При цьому враховують:
- наявність продуктів харчування
- примірне двотижневе меню
- картотеку страв
- вік дітей
- норми харчування.
Меню-розкладку складають:
- медичний працівник
- комірник
- кухар
Документ підписує керівник закладу.
Що вказують у меню-розкладі
У меню-розкладі виокремлюють кількість порцій для дітей:
- віком до трьох років
- віком від трьох до шести (семи) років
- на яких поширюються пільги.
Як вміло публічно реагувати на негативні коментарі на сторінці закладу в соцмережі.
Також обов’язково вказують кількість працівників закладу, які харчуються згідно із заявами на ім’я керівника.
Алгоритм оформлення меню-розкладу
кроки по порядку | дії | виконавці дій |
1 | ► підрахувати у день оформлення кількість присутніх дітей і внести дані до рядка «Кільк. чол.» відповідно до наявних у закладі дошкільної освіти вікових груп | медична сестра |
2 | ► скласти денне меню відповідно до: – затвердженого примірного двотижневого меню – наявних у коморі продуктів | медична сестра кухар |
3 | ► скласти перелік необхідних продуктів харчування відповідно до: – денного меню | медична сестра |
4 | ► перевірити наявність продуктів харчування відповідно до переліку та доповісти медичній сестрі | комірник |
5 | ► замінити продукти харчування, які відсутні або зіпсовані, відповідно до додатка 8 «Норми заміни продуктів за енергоцінністю», затв. постановою КМУ від 22.11.2004 № 1591 | медична сестра |
6 | ► внести у меню-розклад: – назви страв відповідно до прийомів їжі – кількість порцій – теоретичний вихід страви для кожної вікової групи в грамах Назва страви має бути повною та обов’язково збігатися з назвою в картці-розкладі | |
7 | ► записати в кожному стовпчику під назвою страви масу брутто використаних у страві продуктів харчування відповідно до карток-розкладів Таку масу вносять до чарунок таблиці у вигляді дробу: у чисельнику вказують масу брутто в грамах на одну дитину, відділяючи дані для різних вікових груп скісною рискою; у знаменнику вказують масу брутто використаного продукту в кілограмах для всіх дітей разом у кожній групі | |
8 | ► прокреслити чарунки за продуктами, які не видають у день видачі страв |
Повністю оформленим меню-розклад є тоді, коли в ньому:
- заповнено усі дати
- стоять підписи керівника закладу, медичної сестри, кухара та комірника