Рекомендації МОН щодо створення класів безпеки у закладах освіти

У школах з'являться класи безпеки, метою яких є створення культури безпечної поведінки

Класи безпеки в школах

Які вимоги з безпеки виконати, щоб заклад міг працювати

У закладах освіти України можуть з'явитися класи безпеки, метою функціонування яких має стати формування у дітей культури безпечної поведінки.

Відповідні рекомендації щодо створення та функціонування класів безпеки у закладах освіти затверджені й опубліковані Міністерством освіти та науки.

Насамперед, класи безпеки — це інтерактивні класи, які спеціально оснащені, що дозволяє забезпечити освітній процес та постійну активну взаємодію всіх його учасників. Зокрема, класи мають бути інформаційно-просвітницького напрямку, на базі якого діти вивчатимуть правила безпечного життя.

Як зазначається в рекомендаціях, для облаштування класів безпеки рекомендовано використовувати класні кімнати, у яких проведено сучасний ремонт та які не містять елементів радянської епохи, з можливістю розміщення в них одночасно до 30 осіб.

Для технічного оснащення класу безпеки також можна використовувати: телевізори, відеопроєктори, моторизований настінний екран для проєктора, акустичні системи, стенди з обпаленими предметами, магнітні дошки, маркерні дошки, мобільні симулятори пожежної безпеки, вогнегасники різних видів для проведення занять, протигази, столи, стільчики, дитячий одяг рятувальників, дитячі каски, іграшки, пазли, конструктори тощо.

Клас безпеки у закладі загальної середньої освіти рекомендується облаштувати за зональним принципом організації освітнього простору, що сприятиме оптимізації освітнього процесу та систематизації сприйняття інформації.

Зокрема, для організації освітнього простору класу безпеки варто використовувати будь-які методичні та агітаційні матеріали, включаючи матеріали для інклюзивного навчання.

Наповнення класів може змінюватись та постійно оновлюватись залежно від категорій здобувачів освіти, для яких проводяться заняття, їх вікових особливостей, осіб, які залучаються до проведення занять, тематики та фактичних можливостей закладу освіти.

Для того, щоб закладу освіти отримати методичні та наочні матеріали для таких класів, керівник закладу має звернутися до ДСНС, Національної поліції, закладів охорони здоров'я та інших органів виконавчої влади, а також Товариства Червоного Хреста України.

Окрім того, для ефективності діяльності класів безпеки, до проведення занять можна залучати медичних працівників, представників територіальної оборони та інших підрозділів Збройних Сил України.

Навчання в класах безпеки має здійснюватися відповідно до типових освітніх програм, зокрема при реалізації наскрізних змістових ліній: екологічна безпека, громадянська відповідальність, здоров'я і безпека та викладанні предметів соціальної і здоров'язбережувальної галузі, у тому числі «Захист України», «Здоров'я, безпека та добробут» та інших.

Також Міносвіти зазначило в рекомендаціях примірний перелік обладнання для класів безпеки у закладах освіти.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді