Як організувати роботу в черговому ЗДО

Під час війни у роботі закладів дошкільної освіти залишаються пріоритетними створення безпечного, комфортного, інклюзивного середовища. Організація освітнього процесу у кожному населеному пункті залежить від безпекової ситуації. Іде відновлення роботи чергових закладів, на шляху організації діяльності яких в нових умовах виникає чимало запитань. Ми спробуємо дати на них відповіді.

Рішення про створення так званого «чергового» закладу освіти ухвалює місцева влада на підставі вивчення запитів і звернень батьків про відвідування дітьми закладу дошкільної освіти в умовах воєнного стану. Територіальний відділ освіти формує списки таких дітей і подає їх до адміністрації визначеного закладу. А та, у свою чергу, формує групи за віковими категоріями та складом вихованців.

У групу можуть входити:

  • діти зі статусом внутрішньо переміщених осіб;
  • діти з інших навчальних закладів;
  • діти цього ж закладу, батьки яких потребують перебування дитини в дитячому садочку через неможливість лишити її саму вдома.
Як впоратися з емоційними складнощами: поради

Етапи підготовки  закладу  до роботи

Для забезпечення повноцінного функціонування чергового закладу освіти дошкільної освіти роботу слід організувати в декілька етапів.

Підготовчий етап.

Він вміщує в себе:

  • вивчення поданих списків дітей – потенціальних відвідувачів;
  • поділ дітей за віком;
  • формування  груп;
  • інформативну комунікацію з  батьками, в яку входять:
  1. ознайомлення із створеними освітньо-розвивальним  та безпековим (наявність і стан укриттів) середовищами, із правилами роботи закладу, адаптованим режимом перебування дітей у закладі,
  2. обговорення дій під час тривоги,
  3. формування «тривожного» рюкзачка;
  4. список  документів для зарахування дитини у  дитсадок. Якщо діти прийшли з інших  дошкільних закладів, куди вони вже подавали  такі  документи, тоді слід налагодити з керівниками цих закладів  документальний супровід таких дітей;
  5. ознайомлення з правилами відрахування  дитини із закладу.

⇒ Звіт вихователя дитсадка

Яким чином буде здійснене це інформування, керівники закладу разом з вихователями визначають самі. Це може бути загальний для всього закладу День відкритих дверей. У період спалаху інфекційних хвороб, де велике скупчення людей не бажане, педагоги  можуть  це зробити на групових консультаціях, у телефонному режимі чи на онлайн-платформі. Але так чи інакше, у батьків має бути сформована картина про вимоги та роботу закладу.

ІІ – ий етап – Реалізуючий – полягає у зарахуванні дітей до чергового закладу ЗДО на основі заяв батьків і поданих документів.

Якщо батьки вперше віддають дитину  до закладу, їм, згідно з п. 9 Положення про заклад дошкільної освіти, затвердженого постановою КМУ від 12.03.2003 № 305 (далі — Положення № 305). слід підготувати для зарахування наступні документи:

•         заяву про зарахування дитини до закладу дошкільної освіти;

•         копію свідоцтва про народження дитини;

•     медичну довідку, видану відповідно до статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III, разом з висновком про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти.

Якщо дитина має особливі освітні потреби, батькам треба подбати про наявність висновку інклюзивно-ресурсного центру із  комплексною психолого-педагогічною оцінкою розвитку дитини.

Якщо ж дитина з інвалідністю, батькам треба додати до документів  копію медичного висновку лікарсько-консультативної комісії із закладу охорони здоров’я або ж копію посвідчення особи, якій надається державна соціальна допомога за Законом України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», а також копію індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю.

Як написати заяву про зарахування дошкільника у черговий ЗДО

Зміст заяви про зарахування дитини має такі реквізити:

  •  у правому верхньому кутку аркуша вказуємо  посаду і ПІБ особи, яка очолює заклад, в який ми хочемо зарахувати дитину, у Давальному відмінку (кому?),
  • під  ним у наступному рядку вказуємо власне ПІБ у Родовому відмінку (заява кого, а не від кого. Слово «від» не вживається!),
  • посередині наступного рядка пишемо назву документа з великої букви без лапок  і крапки в кінці  не ставимо (у нашому випадку , це Заява),

Далі з абзацу наступного рядка іде виклад нашого прохання: зарахування дитини (вказуємо її ПІБ, рік народження) до закладу ЗДО на час дії умов воєнного стану). У наступному викладі вказуємо, який  заклад ЗДО вона відвідувала раніше і термін такого відвідування. Подаємо відомості про місце проживання і місце реєстрації дошкільника.

За необхідності батьки повідомляють директора  ЗДО про особливі потреби дитини -  ІD-облік, алергічні реакції на продукти чи медичні препарати, тощо.

Також зазначаємо  про свою інформованість від працівників закладу щодо ризиків, що можуть виникнути під час перебування дитини у закладі в період воєнного стану  та перебування у тимчасових укриттях під час повітряної тривоги. За вимогами адміністрації закладу прописуємо згоду на виконання батьківських обов’язків, а саме:

  • вчасно приводити  в заклад і забирати дитину додому;
  • вчасно вносити плату за харчування;
  • своєчасно повідомляти вихователів про причини відсутності дитини у закладі.

У разі порушення цих нормативів  батьки  повинні прописати свою згоду на відрахування дитини із закладу. І це не примха педагогів чи адміністрації закладу, а намагання налагодити чітку систему роботи в екстремальних умовах, тобто в умовах війни,  де від робочої  взаємодисципліни батьківського і педагогічного колективів залежить безпека дітей, що відвідують ЗДО.

У кінці основної частини (змісту) заяви іде перелік документів, які  додаються для зарахування.

Після викладу змісту заяви у лівому нижньому кутку ставимо дату написання, а у правому нижньому – підпис.

 

Наказ про зарахування дітей у чергову групу чи черговий ЗДО

На підставі заяв батьків директор ЗДО видає Наказ про зарахування дітей у чергову групу чи черговий ЗДО, у якому вказує:

  • причину  зарахування  дитини в черговий ЗДО (для даного випадку це  умови воєнного стану);
  • ПІБ дитини і групу, в яку вона буде зарахована;
  • якщо дитина належить до пільгової категорії вказуємо її соціальний статус на основі довідок, поданих батьками, – багатодітна родина, дитина учасника АТО, воїна ЗСУ чи ВПО, з інвалідністю, тощо.


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді