Харчування дітей під час дистанційного навчання

Які особливості харчуватися дітей на дистанційному навчанні та що варто врахувати батькам при плануванні раціону

Харчування під час онлайн-навчання

Дистанційне навчання внесло багато коректив у життя учнів, батьків та педагогів. Батьки мають взяти на себе відповідальності щодо харчування дітей вдома.

Міністерство охорони здоров'я нагадало, як мають харчуватися школярі під час дистанційного навчання.

Харчування по-новому: шпаргалка зі змінами

Harchuvannia_MOZ_2022_Pedrada.jpg

Сплануйте прийоми їжі

У МОН наголошують, що режим є одним із найважливіших складових під час харчуванні дітей. Потрібно узгодити з адміністрацією школи і класним керівником час і тривалість перерви на другий сніданок та обід. Дітям шкільного віку в загальному потрібно три стандартні прийоми їжі плюс один-два перекуси.
Перерву рекомендовано зробити з 10:00 до 11:00, її тривалість має становити не менше 20 хвилин. Орієнтовно з 13:00 до 14:00 має бути обід тривалістю 25-30 хвилин. 

⚡️ Органічна їжа: мода чи потреба

Дотримуйтеся питного режиму

Важливо, щоб вода була в доступі протягом онлайн-навчання та особливо під час виконання фізичних навантажень.

Кількість рідини для дітей шкільного віку зумовлена відчуттям спраги.
Гарячі напої теж мають споживатися дітьми, однак, бажано без доданого цукру. Соки слід обмежити до однієї склянки на день.

Продукти для обов’язкового регулярного споживання

Діти мають вживати різноманітні овочі – свіжі, приготовлені, морожені або консервовані без значного вмісту солі. Варто дотримуватися пропорції у 100 г на кожен основний прийом їжі тричі на день.

Таку ж калькість фруктів та ягід теж потрібно додати до раціону. Також можна додавати морожені, консервовані фрукти і ягоди без додавання великої кількості цукру, а також сушені ягоди з фруктами.

Ще одним важливим компонентом харчування дітей є крупи – каші, цільнозерновий хліб, макаронні вироби. Близько 150 г для молодшого шкільного віку і 200 г – для старшого.

Також у МОЗ додали, що для забезпечення фізіологічного росту та розвитку організму у дитячому і підлітковому віці слід щоденно споживати три порції молочних продуктів, одне куряче яйце, два-три рази на тиждень – рибу, два-три рази на тиждень – м’ясо птиці, один-два рази на тиждень – червоне м’ясо.

Додаткові особливості харчування

Для перекусів можна використовувати овочі, фрукти, сушені фрукти і ягоди, горіхи та насіння, цільнозернові крекери тощо.

У якості солодощів експерти рекомендують дотримуватися пропорції, що становить менше 10% від загальної добової калорійності.

Також варто звернути увагу на сіль у раціоні дитини. Рекомендовано споживати менше трьох грамів солі, а школярі старших вікових груп не більше п’яти грамів на день.

 

Джерело: допис Міністерства охорони здоров'я у Facebook

Вебінар ВМДЗ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді