Відповідь
Коли складаєте Примірне двотижневе меню, то враховуєте, скільки разів на тиждень завозитимуть продукти харчування.
12 запитань і відповідей про атестацію
Наприклад
Рибу завозять двічі на тиждень. У закладі освіти загального типу за триразового харчування норма риби на одну дитину віком від трьох до шести (семи) років становить 45 г на день.
Підрахуємо, скільки цього продукту харчування має з’їсти дитина, аби виконати норму:
45 г × 10 днів = 450 г
Тож, протягом 10 днів зможемо приготувати лише чотири страви. Їхня вага брутто становитиме:
450 г ÷ 4 = 112,5 г
Хоча можна приготувати дві страви вагою брутто 100 г і дві — 125 г
Аби контролювати виконання норм харчування, медична сестра або особа, яка відповідає за організацію харчування, веде Журнал обліку виконання норм харчування (п. 1.30 гл. 1 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладі).
Показники за кожним продуктом харчування до Журналу слід вносити в той день, коли з них готували страви, хоча виконання норм харчування рахувати за 10 днів, наприклад:
(125 г +100 г + 100 г + 125 г) ÷ 10 днів = 45 г.
Отже, норму виконали.
З відповідей «Післясмак вебінару з організації харчування в закладі дошкільної освіти» Ольги ЧИКАЛО,
головного спеціаліст відділу дошкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
Скористайтеся інтерактивним сервісом, щоб отримати технологічні карти страв для харчування дітей у ЗДО. Рекомендації та кілька технологічних карток скачайте зі статті просто зараз.
КМУ оновив норми й порядок харчування в закладах освіти з урахуванням умов воєнного стану. Одна з ключових змін — визначено порядок харчування в укритті. Зі статті знатимете, які приміщення та як облаштувати в укритті, щоб забезпечити харчуванням в ньому дітей і працівників
Щоб запровадити систему управління безпечністю харчування НАССР, в закладі освіти потрібно створити групу, яка у своїй роботі керуватиметься сімома принципами
Окрім поняття «якість», існує поняття «безпечність». Саме воно є ключовим у системі, призначеній для управління ризиками у галузі виробництва харчової продукції, тобто HACCP
Розпочинається літній оздоровчий період, давайте пригадаємо, які норми у Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку