Як розрахувати виконання норм харчування за продуктом, що дають не щодня

12000

Запитання

Якщо продукт харчування даємо дітям 5 разів на 10 днів, то як рахувати виконання норм харчування: ділити на 5 чи на 10?

Відповідь

Коли складаєте Примірне двотижневе меню, то враховуєте, скільки разів на тиждень завозитимуть продукти харчування.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Наприклад

Рибу завозять двічі на тиждень. У закладі освіти загального типу за триразового харчування норма риби на одну дитину віком від трьох до шести (семи) років становить 45 г на день.

Підрахуємо, скільки цього продукту харчування має з’їсти дитина, аби виконати норму:

45 г × 10 днів = 450 г

Тож, протягом 10 днів зможемо приготувати лише чотири страви. Їхня вага брутто становитиме:

450 г ÷ 4 = 112,5 г

Хоча можна приготувати дві страви вагою брутто 100 г і дві — 125 г

Аби контролювати виконання норм харчування, медична сестра або особа, яка відповідає за організацію харчування, веде Журнал обліку виконання норм харчування (п. 1.30 гл. 1 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладі).

Показники за кожним продуктом харчування до Журналу слід вносити в той день, коли з них готували страви, хоча виконання норм харчування рахувати за 10 днів, наприклад:

(125 г +100 г + 100 г + 125 г) ÷ 10 днів = 45 г.

Отже, норму виконали.

З відповідей «Післясмак вебінару з організації харчування в закладі дошкільної освіти» Ольги ЧИКАЛО,
головного спеціаліст відділу дошкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

Зауважте!

Щоб проглянути запис вебінар «Як організувати харчування в дошкільному закладі — не теорія, а практика», достатньо лиш зареєструватися

Е-журнал «Медична сестра дошкільного закладу» можна читати безплатно 3 дні, взявши демо-доступ

Взяти демо-доступ до журналу і читати безплатно 3 дні

Вебінар ВМДЗ

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Харчування дітей в літній період

Організація харчування дітей в оздоровчий період — на що звернути увагу. Скачайте корисні інфографіки для стендів у дитячому садку або роздаткових матеріалів для батьків
14198

Діти та здорове харчування: що робити

Тримайте рекомендації ЮНІСЕФ зі здорового харчування. В умовах війни доступ до різних продуктів харчування може бути обмеженим. Але основні принципи здорового раціону залишаються такими самими, і їх важливо дотримувати в міру можливостей та наявних продуктів харчування
1597