Свято наближається: проект для дошкільників

«Різдво!.. Ви чуєте? Лишень від звуків цього чарівного слова у небі починають співати невидимі дзвіночки, і здається, що от-от станеться дещо казкове»

Це слова з книжки «Крамничка тітоньки Мальви» Сашка Дерманського. Як тонко й гарно автор передав оте саме «відчуття свята», чи то пак «передсвяткового настрою». Загалом кожне свято по-своєму загадкове й чарівне. Утім, новорічно-різдвяні дні — особливі як для дітей, так і для дорослих. Адже в цей час диво просто витає в повітрі. Тож пропонуємо в грудневому числі журналу поговорити про свята.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Звісно, найбільше уваги ми приділили Новому року та Різдву, оскільки за вікном зима, а всі ми активно прикрашаємо ялинки, готуємо подарунки, добираємо найтепліші слова для вітальних листівок. Саме про святкові традиції, звичаї й клопоти пропонуємо поговорити з дітьми. А ще радимо розважити дошкільників, а також допомогти їм усвідомити важливість свят і свідомо підійти до створення радісної атмосфери. Також варто звернути увагу дітей на добросердя. Воно, звісно, має бути в дітей завжди, але у свята його слід культивувати з особливою віддачею.

Календарне та перспективне планування містить такі матеріали:

  • дерево цілей
  • ідея, програмовий зміст, очікувані результати реалізації проекту
  • змістове наповнення десяти тематичних днів
  • плани-конспекти інтегрованих занять для кожного дня.

На картках картотеки в підрубриці «Справи дня» — описи ігор, вправ та інших форм роботи з дітьми під час проживання тематичних днів.

Кольорові сторінки дванадцятого числа містять такі матеріали:

  • асоціативна карта «Свято» та завдання для самостійної діяльності
  • майстер-класи із виготовлення ялинок в різних техніках та фігурки Діда Мороза в техніці оригамі
  • ілюстрації для обговорення «Свято».

Часом, коли підготовка до свят затягується, у момент самого святкування ота ейфорія, яка була на початку, раптом кудись зникає. Особливо складно чекати дітям, адже вони не розуміють скільки часу залишилося до цього найбажанішого дня чи ночі. Тому й лунають по кілька разів на день дитячі запитання: «А свято вже завтра? А коли?». Уникнути нудного для дітей очікування допоможуть ігри. Ідеї щодо їх реалізації, а також добірка віршів, які доцільно почитати з дітьми в «книжчиному домі», — на сторінках цього числа журналу.

Докладніше про це, а також описи ігор та вправ логіко-математичного спрямування на картках картотеки, завдання для самостійної діяльності — у журналі «Методична скарбничка вихователя» № 11/2017.

У попередньому номері Музей

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Шукаємо ключ до «замкнутої» дитини

Є діти, що граються, голосно сміючись, штовхаючись, поспішають до гурту, а є діти, які усамітнюються, стають мовчазними в компанії однолітків і, схоже, бояться людей. Педагоги мають вміти працювати з такими дітьми та вміти заспокоїти батьків і підказати їм шляхи вирішення ситуації.
1512

Дидактичні ігри для дошкільнят

Якими мають бути дидактичні ігри для дошкільнят, щоб було і цікаво, і корисно. Адже важливо знайти підхід до дітей та зацікавити їх. Ефективні поради шукайте у статті
268597

Техніки коучингу для роботи з педколективом

Виклики часу все більше вимагають нових підходів. Людина, що хоче досягти кар’єрного зросту, повинна бути мобільною, готовою до швидкої зміни та обставин. В Україні в умовах воєнного стану реалізувати ці завдання здається нереальним. Та все ж на допомогу можуть прийти нові техніки. І одна з них – коучинг.
101

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді