Зустрічаємо святого Миколая гостинцями

Допоможіть святому Миколаю з подарунками: спечіть разом з дошкільниками «миколайчики» — традиційне печиво для свята

 

Готуємо дітей до зустрічі з дивами

У святого Миколая багато роботи, адже подарунків треба рознести чимало. Розкажіть про це вашим вихованцям і запропонуйте їм у передсвяткові дні перетворитися на маленьких янголят. Нехай вони власноруч виготовлять солодкі подарунки й допоможуть святому Миколаю подарувати святкову радість усім навколо.

За повір’ям, у ніч із 18-го на 19-те грудня святий Миколай з’їжджає із небес у золотих санях, запряжених білими золотогривими кіньми. Він заходить, невидимий, у кожну хату й підкладає дітям подарунки під подушку, а ті, що не вміщаються, — кладе біля ліжечок.

Аби святий Миколай знав, що подарувати, перед святом діти пишуть йому листи й моляться. Традиційними подарунками в цей день є солодощі, зокрема медове печиво, яке так і називають — «миколайчики». До подарунків святий Миколай іноді прив’язує прутик — нагадування дітям про те, що потрібно завжди бути чемними та слухняними.

 

Як зробити це свято для ваших вихованців не лише незабутньо-чарівним, а й розвивальним? Розкажіть, що cвятий Миколай обрав їх своїми помічниками та підготував для них особливе завдання — виготовити печиво у вигляді сердечок (для дітей молодшої та середньої груп) та янголят (для дітей старшої групи).

Проводимо тематичні заняття

Напередодні проведіть тематичні заняття, аби ознайомити молодших дітей із цим святом та збагатити попередньо набуті знання старших дошкільників. Під час занять

  • покажіть ілюстрації, картини, відео­матеріали
  • розкажіть казки та легенди про святого Миколая
  • проведіть етично-моральні бесіди про любов та добро
  • розіграйте невеличкі інсценівки. 

Після цього запропонуйте дітям виконати завдання святого Миколая — виготовити печиво.

Роботу з печивом розподіліть на кілька етапів:

  • приготування;
  • випікання;
  • оздоблення;
  • пакування.

Час для роботи розподіліть протягом усього дня.

Чарівна ніч святого Миколая

Працюємо із солоним тістом

Перш ніж узятися до виготовлення справжнього печива, попрацюйте із солоним тістом.

Для цього потрібно:

  • виготовити достатню кількість шаблонів у вигляді янголят із цупкого картону або тонкого пластику
  • придбати форми для печива у вигляді сердець різної величини
  • замісити солоне тісто.

Робота із солоним тістом дасть дітям змогу набути навичок застосування відповідних знарядь (дощечки, качалки, шаблонів, столового ножа, форм, терки тощо), повправлятися у виготовленні та оздобленні
печива. При цьому запропонуйте кожній дитині принести з дому власні дощечку, качалку та фартушок.

Перед початком роботи розпитайте в дітей, як вони допомагають батькам удома на кухні, і розподіліть завдання відповідно до вмінь дітей.

Діти старшого дошкільного віку доволі вправно можуть розкачати тісто на дощечці та вирізати за допомогою столового ножа і шаблона відповідну форму. А молодших дітей залучіть до роботи з уже готовими формами для печива.

Насамкінець кожна дитина може оздобити своє «печиво» із солоного тіста різними елементами. Наприклад, можна зробити янголятам волосся за допомогою шматочка тіста та тертушки, а сердечкам додати об’єму, наклавши менші на більші.

Виготовляємо упаковку

Наступний етап роботи — виготовлення святкового пакування для майбутнього печива.

Для цього:

  • придбайте невеликі пакетики та різноколірні стрічки
  • виготовіть разом з дітьми візитки.

Візитки пропонуємо виготовити у вигляді усміхненого обличчя святого Миколая.

Якщо група різновікова, то старші діти можуть вирізати деталі з різноколірного паперу, а молодші — попрацювати з пензликами та клеєм. Під час такої роботи об’єднайте дітей у пари: один вирізає, інший — наклеює. У такий спосіб старші діти зможуть контролювати процес, підказувати й допомагати молодшим під час виконання їхнього завдання. Окрім того, у дітей розвиватимуться навички співпраці, зміцнюватимуться приятельські взаємини.

Обираємо рецепт печива

Ретельно обирайте рецепт, оскільки зазвичай в тісто додають мед, прянощі тощо. Запитайте батьків щодо наявності в дітей алергічних реакцій на той чи той продукт і за потреби виключіть його або доберіть інший рецепт.

Завчасно візьміть дека та домовтеся з працівниками кухні про допомогу з випіканням печива.

Під час розкочування тіста покладіть аркуші пергаментного паперу під тісто та на тісто, щоб воно не прилипало до дощечки, качалки та рук (особливо якщо міститиме мед). 

Врахуйте, що готове тісто перед використанням має деякий час вистоятися.

Виготовляємо натуральну глазур

Для різноколірної глазурі використайте природні барвники — сік буряка та моркви. Діти зможуть виготовити їх власноруч: натерти дрібно моркву та буряк, процідити сік через тонку тканину чи марлю, а потім додати в глазур.

Організовуємо свято

Наступного дня після приготування печива (найліпше, якщо це буде 19 грудня) організуйте та проведіть свято Миколая — невелике театралізоване дійство або розгорнутий святковий захід.

До участі в ньому долучіть і батьків дошкільників. На завершення свята накрийте стіл, аби всім разом скуштувати виготовлені дітьми смаколики, запиваючи їх ароматним чаєм із шипшини, малини, суниці чи смородини — це буде смачно і корисно водночас.

Радісних вам свят, смачних «миколайчиків» та гарного настрою!

За матеріалом Оксани Баран,
вихователя дошкільного навчального закладу № 256, Київ
ж. «Методична скарбничка вихователя»

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді