У Мінекономіки підрахували розмір прожиткового мінімуму на 2025 рік

У Мінекономіки назвали прогнозований розмір прожиткового мінімуму в 2025 році

Розмір прожиткового мінімуму на 2025 рік

Як перевірити готовність педагогів до роботи влітку

За підрахунками Міністерства економіки, фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб у 2025 році складе 9 639 гривень. У квітні 2024 року він становив 8 611 гривень.

Таку інформацію зазначили в Профспілці працівників освіти і науки. 

У травні 2024 року профспілкова сторона ініціювала початок переговорів про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2025 рік. Цю суму вираховують на основі середніх цін на споживчі товари й тарифи на житлово-комунальні послуги.

Після цього було проведено засідання спільної робочої комісії представників профспілок, роботодавців і Міністерства економіки.

Зі свого боку Мінекономіки презентувало оновлений прогноз макроекономічних показників розвитку економіки України на 2025-2027 роки, дані якого вже врахували в проєкті Бюджетної декларації (подали на розгляд уряду). Там також зауважили, що розмір мінімальної заробітної плати на початок 2025 року має бути не нижче, ніж 9 639 гривень.

«Проте рішення щодо підвищення мінімальної заробітної плати необхідно приймати з урахуванням реалій та фінансових можливостей бюджету», — акцентували у відомстві.

Саме тому в Профспілці пропонують шукати розв’язання відповідного питання між двома показниками:

  • прогнозованим фактичним розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб у 2025 році — 9 639 гривень;
  • розміром 50% від прогнозної середньомісячної заробітної плати працівників на кінець 2024 року — 10 905 гривень.

Джерело: Профспілка працівників освіти і науки

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді