Польща залучатиме українських дітей до своїх закладів освіти

Польща планує залучити до своїх шкіл всіх українських дітей-біженців

Навчання в польських закладах освіти

Експертиза цінності документів: як провести

Уряд Польщі має намір залучити всіх українських біженців шкільного віку до польської системи освіти.

Відповідно до останніх змін до Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території України передбачено, що соціальні виплати за програмами «800+» і «Добрий старт» будуть отримувати тільки ті українці, які зараховані до місцевих польських шкіл.

Проте в Польщі вже довгий час існують українські школи. Вони створювалися і до переміщення українців через вторгнення рф, а під час війни стали помітним феноменом. Наприклад, у «Першій українській школі» в Польщі з моменту її заснування у березні 2022 щороку навчалося близько 1500 учнів.

Польща не перешкоджала виникненню українських шкіл, адже вони допомагали подолати раптове навантаження на місцеву систему освіти.

«Ми відчуваємо, що вони дійсно виконують свою роботу з великою місією та почуттям відповідальності. Наша відповідальність — організувати цю співпрацю в рамках польської системи освіти», — зазначила заступниця міністра освіти Польщі Йоанна Муха.

Існує два варіанти, щоб стати частиною польської системи освіти: внести свої дані до реєстру освітніх закладів або співпрацювати з польськими школами. Перший варіант передбачає отримання польської ліцензії.

Другий варіант можливий за умови підписання Меморандумів про співпрацю з польськими школами з метою через них зареєструвати українських учнів у польській системі. Така школа стає підзвітною одразу обом міністерствам освіти — українському і польському.

Наразі один український заклад освіти в Польщі, «Перша українська школа» від фундації «Незламна Україна», вже адаптується до нових вимог законодавства, з 2024/25 навчального року долучаючи учнів до польської системи освіти через співпрацю фундації з місцевими школами.

Згідно зі стратегічним планом МОН до 2027 року та метою уряду зберігати національну ідентичність українських дітей за кордоном, продовження роботи українських шкіл в результаті усталеної співпраці з польською системою освіти може стати важливою частиною цього процесу.

Джерело: Освіта.юа

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді