Близько 100 проявів булінгу в школах зафіксовано в 2023 році

У 2023 році в Україні відкрили майже 100 справ про булінг у школах

Статистика булінгу в школах за 2023 рік

Формувальне оцінювання: способи та інструменти залучення учнів

У 2023 році в Україні відкрили 96 справ про булінг у закладах освіти. Протягом останніх п’яти років їхня загальна кількість сягнула 614.

Відповідно до результатів дослідження ЮНІСЕФ, в Україні 67% підлітків від 11 до 17 років зазнавали булінгу або стикалися з цією проблемою.

Зокрема, у звіті PISA-2022 зазначалося, що в середньому 14,7% українських 15-річних школярів повідомили, що зазнавали булінгу принаймні декілька разів на місяць, а 7% віднесли себе до категорії тих, хто часто зазнає булінгу.

Нещодавно у МОН публікували інфографіку щодо реакції на булінг у закладі освіти. 

До початку повномасштабного вторгнення росії, щорічно в державі фіксували близько 146 відкритих справ щодо цькування. Проте, протягом останніх двох років середньостатистична кількість зменшилася:

  • у 2022 році — 79 справ;
  • у 2023 році — 96 справ.

Торік найчастіше за цькування притягували до відповідальності школярів і школярок віком від 14 до 16 років (51 рішення). Однак, були випадки, коли фігурантами справ ставали групи людей або ситуація булінгу відбувалася повторно.

Переважно покарання для порушників було у вигляді штрафів. Але за 5 років зафіксовано 2 випадки, коли образникам призначали по 20 годин виправних робіт (у 2019 році на Житомирщині й Херсонщині).

Окрім того, у 2023 році суд виніс 1 вирок керівнику закладу освіти щодо замовчування випадків булінгу. За відповідне порушення передбачено штраф або виправні роботи з відрахуванням до 20% від заробітку.

Зауважимо, що в Україні відповідальність за булінг у закладах освіти з’явилася в 2018 році. Відповідно до закону, порушники можуть отримати 2 види покарання:

  • штраф від 850 до 3 400 гривень,
  • громадські роботи від 20 до 60 годин.

Якщо діти молодше 16 років, то за них відповідальність несуть батьки. 

За інформацією Опендатабот

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4921

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді