Заклади освіти отримали підручники шрифтом Брайля

Міністерство освіти і науки забезпечило заклади освіти підручниками шрифтом Брайля

Підручники шрифтом Брайля

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

Дітям з порушенням зору важливо мати доступні та зручні інструменти для здобуття освіти. У цьому допомагають підручники рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, який «читають» через дотик пальцями. 

В основі шрифту лежить комбінація із шести крапок — їхнє розташування і визначає потрібну літеру. Перші літери алфавіту позначаються верхніми та середніми крапками, а для позначення наступних додаються нижні. Так само можна написати цифри, розділові та інші знаки. 

Такі підручники шрифтом Брайля друкують коштом державного бюджету.

.

Згідно з інформацією МОН, у 2023 році надрукували для школярів відповідні підручники шрифтом Брайля, які змогли охопити 100% потреби у підручниках:

  • для 5 класу підручник «Інформатика» загальним накладом 636 примірників;
  • для 6 класу 9 назв підручників загальним накладом 11 501 примірник;
  • для 10 класу 11 назв підручників загальним накладом 17 910 примірників.

Усі надруковані підручники вже доставлено до обласних книжкових баз.

На 2024 рік заплановано друк та доставлення підручників і посібників шрифтом Брайля для осіб з особливими освітніми потребами для 1, 2, 5, 6, 7 та 11 класів закладів загальної середньої освіти орієнтовним накладом 37 073 примірників.

Зауважимо, що проєкт «Освіта для всіх» реалізується МОН для виконання Стратегії створення безбарʼєрного простору в Україні, яку ініціювала перша леді країни Олена Зеленська.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10053

Мозковий штурм — інструмент сучасної педагогічної ради

«Сучасна педагогічна рада» — поняття широке і нечітке. Тут можна розуміти інноваційну, інтерактивну, нестандартну форми проведення педради, а чи яку іншу, не менш цікаву. Ми ж зупинимося на методі брейнштормінгу, або мозкового штурму, який дедалі більше входить в освітню практику і є ознакою нетрадиційного підходу керівництва у виборі форм роботи з педагогами
12307

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді