Кому колотимуть бустерну доза вакцини від ковіду

Теми:
У МОЗ схвалили бустерну дозу дозу вакцини від коронавіруса для всіх повнолітніх

Вакцинація бустерною дозоюЗменшувати надбавку через відмову від вакцинації - неправомірно

Міністерство охорони здоров’я України закликає якнайшвидше ревакцинуватися всіх осіб віком від 18 років.

Для бустерного щеплення перевагу надають м-РНК-вакцинам — Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною раніше була щеплена людина. Тим, хто отримали перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech рекомендовано ревакцинуватися Pfizer, а за її відсутності бустерну дозу можна зробити іншою вакциною, згідно з дозволеними в Україні схемами.

Після введення бустерної дози вакцини, новий COVID-сертифікат можна буде сформувати в додатку «Дія» вже з кінця січня 2022 року. Термін оновленого COVID-сертифіката — 270 днів. А до того часу, за словами очільника МОЗ Віктора Ляшка, чинним буде сертифікат за попередню повну вакцинацію.

Записатися на вакцинацію можна через інформаційну систему «Helsi». Перелік та контакти пунктів та центрів масової вакцинації в усіх областях дивіться за посиланням. Телефон гарячої лінії 0 800 60 20 19.

Окрім того, у відомстві повідомляють, що третя доза вакцини багатократно посилює імунну відповідь проти різних штамів коронавірусу, включаючи «Омікрон», та наближає ефективність у попередженні госпіталізації до 90%.

Що стосується гострого питання про вплив вакцинації на здатність народжувати дітей, то щеплення жінок у дітородному віці проводиться у багатьох країнах. І як свідчать дані досліджень, вакцинація не призводить ні до переривання вагітності, ні до передчасних народжень чи вроджених аномалій. 

Більше того, COVID-19 сам по собі призводить до проблем із народжуваністю через безліч ускладнень, серед яких тромбоз (особливо небезпечний для вагітних) та постковідний синдром (близький до депресивного стан, коли нічого не хочеться).

Варто зазначити, що до цього МОЗ запровадило ревакцинацію лише для медиків та співробітників будинків інтернатного типу. Бустерну дозу рекомендували отримати щонайменше через 6 місяців після основного курсу щеплень. Це питання регулюється наказом МОЗ №2849. Станом на 3 січня 2022 року бустерну дозу отримали 5 713 осіб.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Співпраця з органами громадського самоврядування в закладі освіти

Моделі співпраці з органами самоврядування: від авторитарної, коли керівник одноосібно відповідає за все, до демократичної — коли орган самоврядування отримує максимум повноважень. Обирайте свою!
129

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
49003

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді