Закінчення навчального року 2022

Теми:
Міносвіти роз’яснило щодо кінця навчального року в 2022 році, які школярі підуть на літні канікули та хто вчитиметься в червні

Подовження навчального року на літній періодОсвітні програми 2021/2022: що рекомендує МОН

У першій половині навчального року 2021/2022 учні вимушено мали подовжені осінні канікули. Через це в деяких регіонах можуть продовжити навчальний рік на червень.

Зокрема, серед причин змін графіку канікул також є проблеми з вакцинацією вчителів і опаленням у приміщеннях закладів освіти. 

Осінні канікули розпочались і закінчились у різних школах по-різному, а в деяких областях їх розтягли аж на три тижні. Зимові стартували більш-менш однаково, але частині дітей доведеться відпочивати менше.

Відповідно до навчального плану, канікули в закладах освіти мають бути кожного сезону. Навесні та восени найкоротші, по одному тижню. Взимку довші — два тижні (цього року — з 25 грудня до 9 січня включно).

МОН рекомендувало школам у навчальному році 2021/2022 провести літні канікули з 1 червня до 31 серпня 2022 року. Це мало б означати, що навчальний рік закінчиться 31 травня. Але так вийде не у всіх закладах освіти.

Однак, цього року осінні канікули було подовжено. Через ряд причин:

  • повільна вакцинація працівників шкіл,
  • висока захворюваність на COVID-19,
  • проблеми з опаленням тощо.

Тож осінні канікули стартували і закінчилися всюди по-різному. Наприклад, у Харкові та Черкасах затягнулися аж на три тижні.

 

Що стосується зимових канікул, то вони в більшості закладах освіти почалися за розкладом Міносвіти, з 25 грудня. За планом, завершитися вони мають 10 січня, учні вийдуть до очного навчання. 

Однак є заклади освіти, де відпочинок стартував 30 чи навіть 31 грудня. При цьому повернутися до навчання діти мають того ж дня, як і всі — 10 січня. Помітно, що зимові канікули деяким дітям скоротили. Найкоротші триватимуть лише 9 днів (замість 16 рекомендованих МОН).

Окрім того, попереду весняні канікули та велика ймовірність нової хвилі захворювань на коронавірус. Саме від цього залежатиме впровадження дистанційки, а відповідно й подовження навчального року. 

У Міністерстві освіти і науки про завершення навчального року кажуть, що він має складатись з не менш ніж 175 навчальних днів і закінчуватись не пізніше ніж 1 липня.

Зокрема, у деяких містах України вже анонсували подовження навчання до червня. Так, через тритижневі осінні канікули у Харкові вирішили, що навчальний рік має тривати до 3 червня замість 27 травня.

«Потрібно буде ущільнювати навчальний процес, щоб не перевантажувати дітей. Ми додамо один тиждень до навчального року», — зазначила директорка департаменту освіти міської ради Ольга Деменко.

У Львові та області восени відпочивали не три тижні, а два. Але теж думають продовжити навчальний рік.

Тому є велика вірогідність того, що учні вчитимуться влітку. Питання в тому, де саме і скільки саме.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48176

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді