В Україні не хватає статистики щодо освіти

Теми:
Непрозора ситуація зі статистикою є дуже великою базою для зловживань та приписок

Статистичні відомості в сфері освітиБезпечність приміщень і території: п’ять документів-доказів

В Україні бракує освітньої статистики щодо кількості навчальних закладів та їх учнів.

Таку інформацію зазначив освітній омбудсмен Сергій Горбачов у розмові з журналістами.

Як він повідомив, що в Україні неможливо дізнатись, яка кількість дітей навчається у школі взагалі чи в якомусь конкретному класі.

«Узагальнення нема! От я, наприклад, не можу (і ніхто в країні не може) відкрити якийсь ресурс і подивитися: а скільки у нас в Україні зараз є третіх класів загальноосвітньої школи? Немає такої статистики. Ми навіть не знаємо іноді, скільки дітей навчається реально в школі», — наголосив освітній омбудсмен.

 

За словами Сергія Горбачова, нерозбірлива ситуація в освітній галузі є дуже великою базою для зловживань, адже якщо дітей у школі мало, має бути відповідне фінансування, тому починаються іноді приписки.

«Мертві душі ніхто не перевірить — немає механізму», — акцентував чиновник.

Окрім того, омбудсмен повідомив, що навіть загальна кількість навчальних закладів дуже відрізняється у різних джерелах.

«От я дивлюсь зараз єдину державну електронну базу освіти (ЄДЕБО) — і бачу там близько 16 тисяч шкіл (включно з тими, що призупинили діяльність). А потім дивлюся зведені дані, які ми отримали від обласних департаментів, — там близько 10 тисяч. А де ще школи? Добре, дві області ще не дали дані. Хай буде 11 тисяч. А де ще кілька тисяч шкіл поділися? Більше того: тільки що з’явилися свіжі дані Мінфіну щодо фінансування загальної середньої освіти. І там кількість шкіл вказано 13458. Як бачимо, дані всюди різні», — зауважив уповноважений із захисту прав у сфері освіти.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Співпраця з органами громадського самоврядування в закладі освіти

Моделі співпраці з органами самоврядування: від авторитарної, коли керівник одноосібно відповідає за все, до демократичної — коли орган самоврядування отримує максимум повноважень. Обирайте свою!
692

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
49820

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді