Методичні рекомендації як оцінювати учнів, що перебувають за кордоном

МОН надані рекомендації щодо оцінювання учнів, які наразі перебувають за кордоном

Оцінювання дітей за кордономЯк працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

У Міністерстві освіти та науки надали методичні рекомендації щодо особливостей здійснення оцінювання результатів навчання здобувачів освіти, які наразі перебувають за кордоном.

Відповідні рекомендації розроблені з метою забезпечення прав дітей, які внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації вимушено опинилися за межами України.

Таким чином у Міносвіти зауважують, що тематичне, семестрове та річне оцінювання, результатів навчання школярів може здійснюватися за потреби з використанням технологій дистанційного навчання та засобів зв'язку.

Як зазначається у документі освітнього відомства, оцінювання результатів навчання учнів, які одночасно здобувають освіту в закладах освіти країни перебування та України, із тих предметів, які вивчаються в закордонній школі та відповідають предметам української типової освітньої програми, рекомендовано здійснювати на підставі результатів, отриманих у закордонному закладі освіти.

Щодо переведення оцінок у 12-бальну систему, то в межах автономії заклад освіти здійснюватиме самостійно.

Ті предмети, які школярі не вивчали в закладі освіти країни перебування (українська, мова, українська література, історія України, географія України, захист України, правознавство), мають оцінювати вчителі з українського закладу освіти з використанням технологій дистанційного навчання.

Річне оцінювання школярів здійснюється на основі семестрових або скоригованих семестрових оцінок.

Окрім того, у Міністерстві освіти та науки наголошують, що річна оцінка не обов'язково має бути середнім арифметичним оцінок за І та ІІ семестри. Під час виставлення річної оцінки може враховуватися динаміка особистих результатів навчання учня з предмета та сформованість у нього уміння застосовувати набуті знання.

Педагогічна рада закладу освіти може самостійно вирішити проводити семестрове та річне оцінювання учнів 5-8 та 10 класів за 12-бальною шкалою або за двобальною («зараховано»/«не зараховано»).

Водночас річне оцінювання може бути проведено перед початком навчального року, зокрема з використанням технологій дистанційного навчання і засобів зв'язку.

В окремих випадках річне оцінювання може здійснюватися впродовж І семестру наступного навчального року.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді