Чому в ЗНО додали математику як обов’язковий предмет

Представник ВР з питань освіти дав пояснення щодо обов’язковості складання підсумкової атестації з математики

ЗНО з математики

Плани МОН на п’ять років: до чого підготуватисяВипускники закладів загальної середньої освіти мають складати обов’язкове ДПА з таких дисциплін: української мови, математики, історії України чи іноземної мови. Таким чином, ДПА учні 11 класу складають у формі ЗНО, то математику треба було обрати серед тестів.

Проте для проходження ЗНО можна було обрати до 5 предметів: крім обов’язкової історії України чи іноземної мови, на вибір є математика, біологія, географія, хімія чи фізика.

Звільнення від проходження ДПА

Заступник голови комітету ВР з питань освіти Сергій Колебошин пояснив, чому математику зробили обов’язковим предметом для складання ЗНО.

Як він зазначив, висловлювання про те що, наприклад, «моїй дитині не треба математика, бо вона в гуманітарний вступає», або «моя дитина погано знає математику» є смішними та недоречними. Адже:

  • по-перше, оцінка ЗНО з математики ніяк не вплине на вступ у гуманітарний виш,
  • по-друге, батьки випускника, який йде в технічний вуз, так само можуть сказати: «навіщо йому здавати історію, він її погано знає».
Власна шкільна соцмережа, централізований освітній процес, архів документів, можливість моніторити якість освіти в закладі — усе це про освітню платформу НUMAN.

Сергій Колебошин наголосив, що це питання глибше та є стратегічно важливим. Справа в тому, що в Україні спостерігається процес занепаду природничо-математичної освіти, і це демонструють результати ЗНО.

«Результати успішності українських учнів/студентів нижчі за середні по країнах Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Так, якщо середній бал з математики у дітей країн ОЕСР — 492,03, то наші діти отримують в середньому на 39 балів менше», — акцентував заступник голови комітету ВР з питань освіти.

Він також запевнив, що математика дітям потрібна для того, аби формувати математичний тип мислення — аналітичний та логічний.

План року математичної освіти

«Без цього наше мислення буде однобоким, не розвиватиметься критичне мислення, яке необхідне в сучасному інформаційному світі. Нами простіше буде маніпулювати», — прокоментував експерт у сфері освіти.

Окрім того, чиновник вважає, що природничо-математична освіта формує додану вартість в економіці: «Риторичне запитання, що для держави перспективніше: просто продавати зерно і бути сировинною державою чи подумати і, наприклад, поставити з нуля завод?»

Зокрема Сергій Калебошин додав, що тепер учні також можуть обирати, чи їм здавати тільки українську мову, чи українську мову та літературу.

Варто нагадати, що нещодавно уряд України затвердив президентську стипендію для 270 випускників шкіл із найкращими результатами ЗНО.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді