Учитель наділений свободою творчості

Освітнє законодавство надає педагогічним працівникам право на академічну свободу

Свобода творчості вчителя

Відпустка вчителю, в якого закінчується строковий договір: чи надаватиПедагоги в Україні мають свободу для творчості в організації уроків для учнів.

Таку інформацію зазначили в заяві, що була опублікована Державною службою якості освіти.

У відповідній заяві Держслужби акцентують увагу на те, що академічна свобода педагогічного працівника передбачає:

  • свободу викладання;
  • свободу від втручання в педагогічну, науково-педагогічну діяльність;
  • вільний вибір форм, методів і засобів навчання, що відповідають освітній програмі.

«Академічна свобода — це самостійність і незалежність учасників освітнього процесу під час провадження педагогічної, науково-педагогічної, наукової, інноваційної діяльності, що здійснюється на принципах свободи слова, думки і творчості, поширення знань та інформації, вільного оприлюднення і використання результатів наукових досліджень з урахуванням обмежень, установлених законом», — наголошують у Державній службі якості освіти.

Окрім того, в установі зазначають, що умови для академічних свобод педагогічних працівників має створити керівник закладу освіти.

«Учителі наділені свободою творчості в організації уроків, можуть розробляти власні освітні програми, обирати шлях досягнення навчальних результатів з огляду на потреби й таланти учнів», — зауважують у Державній службі якості освіти, зазначивши, що академічна свобода педагогічних працівників є запорукою демократичної освіти.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді