Булінг з боку вчителя буде каратися звільненням

Вчинення аморального проступку є підставою для розірвання трудового договору з працівником

Графи опису справ структурного підрозділу: як заповнити

Підставою для звільнення педагогічного працівника може стати будь-яке заподіяння цього вчителя щодо шкоди психічному здоров’ю учня внаслідок булінгу, факт якого документально підтверджено, або здійснення аморального проступку.

Таку інформацію опубліковано в повідомленні Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки з посиланням на справу № 279/44/20, яку розглянув Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду.

Згідно з пунктом 3 частини першої статті 41 КЗпП України, вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням цієї роботи, є підставою для розірвання трудового договору з працівником.

Таке рішення пояснюється тим, що людина, яка виконує виховну функцію, — учитель, педагог, вихователь — зобов’язана мати високі моральні переконання і бездоганну поведінку. Особистий приклад викладача та його авторитет і високоморальна поведінка мають виключно важливе значення у формуванні свідомості молоді.

У разі недостойної поведінки викладача, яка скомпрометувала вчителя перед учнями, іншими особами, відбулося порушення моральних норм, і втрата тим самим авторитету, дискредитування себе як вихователя, він може бути звільнений з роботи за пунктом 3 частини першої статті 41 КЗпП України.

Чи поширений булінг у початковій школі: результати

З підстав вчинення аморального проступку, несумісного з продовженням такої роботи, можуть бути звільнені лише ті працівники, які займаються виховною діяльністю, наприклад, вихователі, вчителі, викладачі, практичні психологи, соціальні педагоги, майстри виробничого навчання, методисти, педагогічні працівники позашкільних закладів.

Звільнення не може бути визнано правильним, якщо воно проведене лише внаслідок загальної оцінки поведінки працівника, не підтвердженої конкретними фактами.

Заподіяння педагогічним працівником шкоди психічному здоров’ю учня внаслідок булінгу, факт якого документально підтверджено, є підставою для звільнення такого працівника за вчинення аморального проступку на підставі пункту 3 частини першої статті 41 КЗпП України.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді