Зарплата вчителів під час дистанційного навчання та самоізоляції

Роз’яснення освітнього омбудсмена щодо порядку оплати праці педагогів, які перебувають на самоізоляції

Підвищення розмірів оплати праці працівників освіти

Служба освітнього омбудсмена Сергія Горбачова дала роз’яснення щодо порядку оплати праці педагогів, які перебувають на самоізоляції, та чи можуть вони працювати в цей час дистанційно.

Цю інформацію опублікували на сторінці омбудсмена Facebook.

Попри всі заходи безпеки, у закладах освіти виявлено численні випадки захворювань здобувачів освіти та педагогів на COVID-19. У випадку фіксації захворювання на коронавірус, для запобігання подальшого його поширення, частина працівників вимушена йти на самоізоляцію, щоб уникнути контактів з іншими людьми. Зазвичай в одному закладі освіти на самоізоляцію одночасно змушені йти кілька освітян, що спричиняє проблеми в організації безперервного освітнього процесу.

Згідно з законодавством України, працівникам закладів освіти, які перебувають на самоізоляції, видається листок із тимчасової непрацездатності строком 14 днів. Проте фінансова допомога через тимчасову непрацездатність виплачується особам, які перебувають у закладах охорони здоров’я, на самоізоляції під медичним наглядом, незалежно від страхового стажу працівника освітнього закладу. Розмір такої допомоги складає 50 % середньої заробітної плати.

Проте одночасна оплата лікарняного листа через самоізоляцію та дистанційної роботи законодавством не передбачена.

Якщо педагогічний працівник має змогу працювати під час самоізоляції, за погодженням із керівництвом закладу освіти, він може не оформлювати листок із тимчасової непрацездатності для самоізоляції. У цьому випадку оплата праці буде здійснюватися в повному обсязі.

Через активне поширення коронавірусної хвороби серед населення, освітній омбудсмен Сергій Горбачов закликає свідомо та поважливо ставитися до власного й здоров’я оточуючих.

«Лише уважне дотримання правил із власної безпеки й безпеки оточення може допомогти нашій країні подолати епідемію коронавірусу й повернутися до якісного та безпечного освітнього процесу», — наголосив омбудсмен.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансова автономія закладу освіти: перший крок

Керівники багатьох закладів уже запровадили автономію закладу, а деякі ще побоюються брати на себе таку відповідальність. Ділимося секретами першопрохідців, які вже можуть поділитися досвідом і запровадження, і роботи у режимі фінансової автономії
17097

Підвезення до закладу освіти: що варто знати, щоб організувати

Підвезення — необхідність для тих, хто живе у сільській місцевості за межею пішохідної доступності до закладу освіти. Як його організувати та яку документацію потрібно вести? Які є варіанти перевезень?
56459

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді