Руслан Гурак: діалог між країнами-членами SICI під час коронакризи відіграє ключову роль у питаннях забезпечення якості освіти

Голова ДСЯО Руслан ГУРАК взяв участь у онлайн-засіданні Генеральної Асамблеї Постійної міжнародної конференції центральних і загальних інспекторатів освіти (SICI) в м. Париж 19-20 листопада 2020 року.

Як правильно поділити клас на групи

Наскрізною темою заходу стало питання адаптації шкільної системи освіти до умов пандемії Covid-19. Крім того, члени SICI заслухали звіт про діяльність конференції за минулий період і стратегічний план на 2021-2025 роки.

«Співпраця та налагоджений діалог між країнами-членами SICI під час коронакризи відіграє ключову роль у питаннях забезпечення якості освіти. Оскільки це своєрідний форум, де обговорюються сучасні тенденції, проблеми, можливі загрози сфери освіти, а головне відбувається обмін досвідом та дискусії щодо шляхів подолання цих викликів», - зауважив Руслан ГУРАК.

Водночас, очільник Служби підкреслив, що наразі фокусом діяльності Державної служби якості освіти України, як і більшості європейських профільних органів влади, є підтримка вчителів, здобувачів освіти та шкіл в цілому. «За теперішніх умов всім нам потрібно об’єднувати зусилля, ділитися практичними інструментами виходу з кризи, щоб освітяни, заклади освіти могли адаптуватися до змін, не втративши віру у власні сили», - зазначив голова Державної служби якості освіти.

У ході онлайн-зустрічі члени SICI провели дискусію щодо:

  • викликів, що виникли в інспекторатах під час карантину;
  • організації роботи і плани щодо оцінювання шкіл у 2020/2021 н. р., зокрема, нідерландської та французької інспекцій;
  • адаптації системи освіти Швеції в умовах пандемії;
  • ролі інспекторів у відновленні роботи шкіл на місцевому рівні управління освіти;
  • проведення іспитів та оцінювання учнів, студентів, використання цифрових інструментів.

Учасники підбили підсумки реалізації Стратегічного плану Постійної міжнародної конференції центральних і загальних інспекторатів освіти на 2016-2020 роки, за якими члени SICI мали можливість:

  • брати участь у розширеній щорічній програмі навчання, включаючи семінари, конференції та спільні заходи;
  • постійного доступу та використання зведених та тематичних звітів щодо висновків інспекції, що стосуються пріоритетних тем, інформаційних бюлетенів;
  • залучення до процесів оцінювання та проведення дискусу стосовно підвищення якості освіти;
  • створення мережі національних координаторів.

Також членам SICI представлено новий Стратегічний план на 2021-2025 роки, яким визначено три головні цілі діяльності конференції:

  1. підтримка вдосконалення інспекторатів та професійної компетентності інспекторів;
  2. сприяння партнерству та співпраці між інспекторатами;
  3. активна участь у міжнародних дискусіях щодо оцінювання та підвищення якості освіти.

Пріоритетною темою 2021 року є внутрішнє забезпечення якості освіти. Членами SICI схвалено Стратегічний план на п’ять років.

Отримуйте новини там, де Вам зручно – Telegram та Facebook

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді